Eetbare bloemen uit eigen tuin!

Je tuin of balkon opfleuren én genieten van unieke smaken en kleuren op je bord. Wellicht heb je wel eetbare bloemen in je tuin staan zonder dat je het doorhebt! 

Eenjarige bloemen om op te eten

  • Komkommerkruid (Borago officinalis)
    De naam doet het al vermoeden; de hemelsblauwe, stervormige bloemen van komkommerkruid geven je gerechten een lichte komkommersmaak. Prachtig én lekker voor in een salade of als garnering op een dessert.
  • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
    De vrolijke gele, rode en oranje bloemen van de Oost-Indische kers hebben een peperige smaak. Lekker op bijvoorbeeld een boterham met kaas of om tapenade mee te maken.
  • Afrikaantjes (Tagetes)
    Afrikaantjes zijn al jaren populair in Nederland. Wat veel mensen echter niet weten is dat diverse soorten Afrikaantjes eetbaar zijn! Citrusafrikaantjes (Tagetes tenuifoilia) geven frisse citrussmaak en de Mexcaanse Dragon (Tagetes lucida) geeft een zachte, zoete annijssmaak. Andere soorten geven een karakteristieke kruidige smaak. Je kunt zowel de bladeren als de bloemen heerlijk verwerken in salades, marinades en sausjes. Ook kun je er heerlijke thee van zetten!
  • Viooltjes (Viola odorata)
    Een ander populair bloemetje waarvan je wellicht niet wist dat je het kon eten: het viooltje. Viooltjes geven weinig smaak, máár het oog wil ook wat!
  • Goudsbloemen (Calendula officinalis)
    De ‘goudgele’ blaadjes van de goudsbloem geven een ietwat scherpe smaak aan onder andere vlees, vis, rijst, boter, kaas en omeletten. Ook kun je er thee van maken, van oudsher gelooft men dat goudsbloemthee o.a. zou helpen bij huidkwalen, de werking van je gal en lever en bij menstruatiekrampen.
  • Korenbloem (Centaurea cyanus)
    De diepblauwe bloemen van deze plant geven een licht bittere smaak die doet denken aan kruidnagel. Ze zijn daarom uiterst geschikt voor een lekkere kruidenthee, salade of kruidenboter.
  • Kamillebloemen (Matricaria)
    Kamille is natuurlijk bekend van de rustgevende kamillethee, die onder andere ook nog eens een kalmerende en antibacteriële werking heeft. Wist je dat je kamillebloemen ook prima zelf kunt laten drogen om er zelf een lekkere verse thee van te zetten.

 

Bloemen van kruiden en groenten

Veel mensen staan er niet bij stil dat je ook de bloemen van veel kruiden- en groente planten kunt eten.

  • Bieslook
    De lila bloemhoofdjes van bieslook hebben een pittige (bieslook)smaak, die goed past bij een kaasplankje, salade of in een soep.
  • Lavendelbloemen (Lavandula)
    Lavendelbloemen hebben een sterke (parfumachtige) smaak, die niet misstaat in een salade of verwerkt in brood, cake, ijs, jam of een vinaigrette. Gebruik het kruid in kleine hoeveelheden, anders overheerst de bittere smaak.
  • Courgettebloemen
    Courgettebloemen, in Italië zijn ze er dol op! Verwijder de stamper en meeldraden en maak ze schoon met keukenpapier. Heerlijk met een zachte vulling van roomkaas of gedrenkt in een bierbeslag, gefrituurd of gebakken.
  • Kruiden
    Van de meeste kruiden kun je lekkere thee zetten. Kruiden als citroenmelisse, citroenverbena en (ananas- of aardbeien-)munt zijn makkelijk in potten te kweken. Munt kun je zelfs beter in een pot kweken dan in de volle grond, want het is een enorme woekeraar.
  • Onkruid
    Ook veel onkruid is eetbaar! Van bijvoorbeeld paardenbloemen, zevenblad, heermoes en brandnetel kun je heerlijke thee maken.

 

Eetbare bloemen van vaste planten

  • Daglelie (Hemerocallis)
    De enkele bloemen van de daglelelie hebben de beet van knapperige sla en smaken wat zoet. De oranje enkelbloemigen smaken wat zoet, de rode hebben een licht peperige smaak. Blancheer de  bloemen eerst een paar minuten en vul ze met rijst en rivierkreeftjes, dan even bakken en genieten. Natuurlijk kun je de bloemen ook uitstekend gebruiken als garnering.  
  • Bergamot (Monarda)
    Van de bloemen van een bergamot kun je heerlijke thee zetten. Ook zijn de vrolijke bloemen goed als garnering gebruiken.
  • Tuinanjer (Dianthus)
    De bloemen van de tuinanjer smaken naar kruidnagel en zijn lekker met fruit of in een salade.

Extra tips om te smullen uit eigen tuin: 

  • Eet alleen van bloemen en planten waarvan je zeker weet dat ze onbespoten zijn. Let er ook op dat er geen (huis)dieren op geplast hebben en of er geen insecten(eitjes) in de bloem verscholen zitten. Was je eetbare bloemen dus altijd goed!
  • Leer (jonge) kinderen dat er ook giftige planten en bloemen bestaan.
  • Vries eetbare bloemen in ijsblokjes in en serveer deze op een tuinfeestje in de ijsthee, limonade of een cocktail.

Kom naar Tuincentrum Leurs

In onze winkel vind je alles om aan de slag te gaan met eetbare bloemen uit eigen tuin! We hebben een uitgebreid assortiment aan (eetbare) planten, zaden en zaadmixen én alle benodigdheden om van jouw eetbare (moes)tuin een succes te maken. Onze collega’s helpen je graag!

Tuinier smakelijk!