Boerenkool, de superfood uit eigen moestuin!

In de winter zitten we vaak meer aan de eettafel dan in de tuin, vaak met ‘typische Nederlandse’ gerechten, zoals snert, hutspot én boerenkool. Boerenkool is als een echte ‘superfood’ te bestempelen, er zitten namelijk heel veel vitaminen in boerenkool, zoals vitamine A, B, C, E en K. Bovendien bevat de kool mineralen als kalium, ijzer, magnesium en fosfor, en is deze vezelrijk. Super gezond dus! In dit blog leggen we je uit hoe je deze superfood in je eigen moestuin kunt kweken:

Boerenkool uit eigen moestuin

Boerenkool is van alle koolsoorten het gemakkelijkst te kweken. Er zijn verschillende soorten boerenkool, de vroege herfstsoorten kunnen het beste in mei worden gezaaid, de wintersoorten kunnen het beste in juni of juli gezaaid worden.

De plek waar de boerenkool komt te staan is eigenlijk niet zo heel belangrijk, boerenkool stelt weinig eisen aan de kwaliteit van de grond. Je kunt eventueel een week voor het zaaien de grond bemesten om de groei te bevorderen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de planten relatief veel ruimte nodig hebben om te groeien (houd minimaal 50 á 60 cm aan).

Watergeven kan het beste bij de stam, niet op de plant. Verder is het belangrijk om je boerenkool te beschermen tegen slakken, rupsen, vogels en witte vliegen, dit kun je het beste doen met een fijnmazig net. Slakken en rupsen kun je afweren met (natuurlijke) bestrijdingsmiddelen, lees wat je nog meer kunt doen om slakken te bestrijden zonder gif

 

Oogsten kan vanaf oktober tot en met november, maar boerenkool smaakt het lekkerst als er nachtvorst is geweest (die zet het zetmeel in de bladeren om in suikers)! 

Op tafel

In Nederland wordt boerenkool vooral vaak gebruikt in stamppot met worst, spekjes en een kuiltje vol jus, maar je kunt er ook hele gezonde smoothies en shakes van te maken of het heerlijk roerbakken met kruiden, verwerken in een quiche of er een lekkere salade met geitenkaas, cranberries en pecannoten van maken. Je kunt er zelfs gezonde chips van maken:

Boerenkoolchips
Snijd de bladeren in grove stukken, was ze en laat ze goed drogen. Meng in een kom wat olijfolie, sojasaus en sesamzaad. Hussel de blaadjes door dit mengsel en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze eventueel nog met wat zeezout. Bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius tot ze knapperig zijn.

Kom naar Tuincentrum Leurs

Ben je enthousiast geworden? In onze winkel vind je alle benodigdheden om aan de slag te gaan met moestuinieren! Van zaden tot aarde en tuingereedschap, we adviseren je graag in onze winkel.