Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Van kwekerij tot belevingswinkel

Hoe het begon

In 1960 beginnen Huub Leurs en zijn moeder Bertha Leurs een kwekerij voor perkplanten en chrysanten op de Stalbergweg in Venlo. Enkele jaren later (in 1967) openen ze op diezelfde locatie hun eerste bloemenwinkel samen met een kleine kas.

Leurs logo: de gele tulp

Al snel groeit de kwekerij verder uit en in 1970 openen ze een kwekerij op de Groenstraat met een kas van 700 vierkante meter. Enkele jaren later (in 1973) wordt hier een tweede kas bijgebouwd, waardoor de totale oppervlakte uitgroeide naar 5000 vierkante meter. Hier worden onder andere tulpen gekweekt, waaronder voornamelijk gele tulpen. Het bekende Leurs logo, de gele tulp, is hierdoor ontstaan.

Overname van het familiebedrijf

In 1972 nemen Huub Leurs en zijn vrouw Riet samen de kwekerijen en winkel van de vader van Huub Leurs over. Ze breiden (in 1977) het familiebedrijf verder uit door op de Schaapsdijkweg een winkel, een kas, een loods en een verkoopkas te bouwen van in totaal 7000 vierkante meter. Later (in 1985) wordt hier nog een kas bijgebouwd van 3000 vierkante meter.

Venloos begrip (kopie)

Vanaf 1982 worden er drie bloemenwinkels in Venlo geopend. Zo is er een bloemenwinkel op de Lomstraat (in 1982), aan de Maaskade (in 1982) en aan het Mgr. Nolensplein (in 1983).

De bloemenwinkel op de Lomstraat bouwen ze zelfs (in 1985) om tot de modernste winkel van Nederland. Iedereen kocht zijn planten bij een van de drie winkels van Leurs en zoals Huub zelf vertelt: “de straten kleurden op zaterdag groen van alle mensen die meerdere planten bij ons hadden gekocht.”

     

     

Ficussen op de Boterstraat

In de jaren na de overname kopen en bouwen Huub en Riet nog verschillende kassen bij. Zo kopen ze ook (in 1986) de kas met een kwekerij op de Boterstraat. Deze kas is 6000 vierkante meter en wordt in 1988 uitgebreid met een tweede kas van 3000 vierkante meter. Hier worden kamerplanten zoals Ficussen gekweekt. Later (in 1991) wordt er nog een kas van 10.000 vierkante meter bijgebouwd. Tevens wordt er een loods, drie laaddocks en een koelcel gebouwd.

Groothandel in Düsseldorf

In 1988 openen Huub en Riet een groothandel in Düsseldorf en maken ze het ook voor winkeliers mogelijk om planten in te kopen. Met de groothandel erbij is het hard werken, maar dat is het meer dan waard. Het familiebedrijf is op dat moment namelijk actief in de productie met haar kwekerijen, in de detailhandel met haar winkels en als groothandel in Düsseldorf. De groothandel bestaat 24 jaar en sluit uiteindelijk in 2012 haar deuren.

De bouw van Tuincentrum Leurs

In 1996 wordt het begin gemaakt aan de bouw van het huidige tuincentrum op de Straelseweg. Een jaar later, op 15 oktober 1997, opent Tuincentrum Leurs haar deuren. Bij de opening van het tuincentrum, gingen ook het Tuincafé en de wafelcorner open. Hier kunnen mensen vandaag de dag nog steeds stoppen voor een lekker hapje en drankje. De kinderen kunnen gezellig spelen in de ballenbak en later (in 2006) wordt er een klimtoren aan toegevoegd. 

     

     

Derde generatie

Het ondernemen zit in het bloed van familie Leurs want ook de dochters van Huub en Riet, Peggy en Charlotte, worden klaargestoomd voor het ondernemerschap. Op 1 juni 1999 maakt Peggy haar intrede binnen het familiebedrijf en al snel neemt ze het reilen en zeilen binnen Tuincentrum Leurs over. Jaren later (in 2015) gaat Peggy Leurs samen met Bart Renkens het tuincentrum leiden. Het creëren van geluksmomentjes voor de gasten is de visie die ze volgen en al snel is een bezoek aan Tuincentrum Leurs meer dan alleen een dagje winkelen. Het is een echt dagje uit voor het hele gezin.

Ook dochter Charlotte heeft een goede dosis ondernemerschap in zich. Ze opent op 1 september 2005 de winkel Ruitersport Equidrôme in het centrum van Venlo. Op 17 februari 2011 verhuist Ruitersport Equidrôme naar een nieuwe vestiging naast Tuincentrum Leurs op de Straelseweg. Ruitersport Equidrôme is met 1500 vierkante meter een mooie plek waar je alles vindt voor ruiter en paard.

Op 1 januari 2020 nemen Peggy en Bart het stokje van Charlotte over en gaan daarmee ook Ruitersport Equidrôme leiden.

(kopie)

 

Nog meer geluksmomentjes

Leurs blijft in de jaren na de opening nog hard doorgroeien en zowel in 2008 en 2017 wordt het tuincentrum verder uitgebouwd.

Bij de eerste verbouwing (in 2008) wordt de koude kas en de tuinwinkel aangebouwd met 1100 vierkante meter. Enkele jaren daarna (in 2017) gaat de schop weer in de grond en wordt het gedeelte van de vijver, barbecues, tuinmeubelen, alsook het Italiaanse restaurant La Piazza aangebouwd met 4000 vierkante meter. Tussendoor wordt (in 2016) het oude Tuincafé vernieuwd naar een moderne en sfeervolle plek tussen het groen.

     

Visie voor de toekomst

In de toekomst wil Leurs een plek worden waar nog meer ruimte is voor geluksmomentjes. Daar hoort ook welzijn en educatie bij. De visie voor de toekomst is dan ook om iedereen te leren en te laten zien hoe een betere wereld bij jezelf kan beginnen. Daarbij hoort meer aandacht voor verduurzaming en meer ruimte voor voorbeeldopstellingen met klimaatoplossingen. Daarnaast is educatie voor kinderen een belangrijk onderdeel voor een duurzamere wereld. Daarvoor zal Leurs meer scholen ontvangen en uitleg geven over het onderwerp verduurzaming.