Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Van kwekerij tot belevingswinkel

Hoe het begon

In 1960 beginnen Huub Leurs en zijn moeder Bertha Leurs een kwekerij voor perkplanten en chrysanten op de Stalbergweg in Venlo. Enkele jaren later (in 1967) openen ze op diezelfde locatie hun eerste bloemenwinkel samen met een kleine kas.

Leurs logo: de gele tulp

Al snel groeit de kwekerij verder uit en in 1968 openen ze opnieuw een kwekerij op de Groenstraat met een kas van 1600 vierkante meter. Hier worden onder andere tulpen gekweekt, waaronder voornamelijk gele tulpen. Het bekende Leurs logo, de gele tulp, is hierdoor ontstaan. 

Overname van het familiebedrijf

In 1972 nemen Huub Leurs en zijn vrouw Riet samen de kwekerijen en winkel over. Ze breiden het familiebedrijf verder uit en openen (in 1974) een tweede bloemenwinkel op de Maaskade van Venlo. Het wordt een geliefde winkel, vooral onder het Duitse publiek.

Ficussen op de Boterstraat

In de jaren erna bouwen Huub en Riet nog meer kassen bij. Zo ook in 1976 de kas met een kwekerij op de Boterstraat. Hier worden kamerplanten zoals ficussen gekweekt.

 

Venloos begrip

Vanaf 1978 worden er drie bloemenwinkels in Venlo geopend. Zo is er een bloemenwinkel op de Lomstraat (in 1978), aan het Nolensplein (in 1978) en op de Schaapsdijkweg (in 1985).

Bloemenwinkel op de Lomstraat

De bloemenwinkel op de Lomstraat bouwen ze zelfs om tot de modernste winkel van Nederland. Iedereen kocht zijn planten bij een van de drie winkels van Leurs en zoals Huub zelf vertelt: “de straten kleurden op zaterdag groen van alle mensen die meerdere planten bij ons hadden gekocht.”

     

     

Groothandel in Düsseldorf

In 1986 openen Huub en Riet Leurs een groothandel in Düsseldorf en maken ze het ook voor winkeliers mogelijk om planten in te kopen. Met de groothandel erbij is het hard werken, maar dat is het meer dan waard. Het familiebedrijf is op dat moment namelijk actief in de productie met haar kwekerijen, in de detailhandel met haar winkels en als groothandel in Düsseldorf. De groothandel bestaat 24 jaar en sluit uiteindelijk in 2010 haar deuren.

De bouw van Tuincentrum Leurs

In 1996 wordt het begin gemaakt aan de bouw van het huidige tuincentrum op de Straelseweg. Een jaar later (in 1997) opent Tuincentrum Leurs haar deuren.

Bij de opening van het tuincentrum, gaan ook het Tuincafé en de wafelcorner open. Hier kunnen mensen stoppen voor een lekker hapje en drankje. De kinderen kunnen gezellig spelen in de ballenbak en later (in 2006) wordt er een klimtoren aan toegevoegd. Het creëren van geluksmomentjes voor de gasten staat centraal en al snel is een bezoek aan Tuincentrum Leurs meer dan alleen een dagje winkelen. Het is een echt dagje uit voor het hele gezin.

     

     

Nog meer geluksmomentjes

Leurs blijft in de jaren na de opening nog hard doorgroeien en zowel in 2008 en 2017 wordt het tuincentrum verder uitgebouwd.

Bij de eerste verbouwing (in 2008) wordt de koude kas en de tuinwinkel aangebouwd. Enkele jaren daarna (in 2017) gaat de schop weer in de grond en wordt het gedeelte van de vijver, barbecues, tuinmeubelen, alsook het Italiaanse restaurant La Piazza aangebouwd.

Tussendoor wordt in 2016 het oude Tuincafé vernieuwd naar een moderne en sfeervolle plek tussen het groen en ook buiten de muren van het tuincentrum wordt verder gebouwd. In 2011 opent Equidrôme haar deuren en wordt daarmee een mooie winkel waar alles te vinden is voor ruiter en paard.  

Visie voor de toekomst

In de toekomst wil Leurs een plek worden waar nog meer ruimte is voor welzijn en educatie. De visie voor de toekomst is om iedereen te leren en te laten zien hoe een betere wereld bij jezelf kan beginnen. Daarbij hoort meer aandacht voor verduurzaming en meer ruimte voor voorbeeldopstellingen met klimaatoplossingen.

Daarnaast is educatie voor kinderen een belangrijk onderdeel voor een duurzamere wereld. Daarom zal Leurs zich nog meer richten op scholen door ze te ontvangen en uitleg te geven over het onderwerp verduurzaming.