Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Hoeveel kost het om mijn kerstboom te verlichten?

Hoeveel kost het om mijn kerstboom te verlichten?

Over een tijdje zijn de feestdagen weer in zicht en kunnen we weer de kerstboom opzetten. Toch vragen steeds meer mensen zich af of ze nog wel de kerstboom willen opzetten omdat ze niet weten hoe duur het is om de verlichting te laten branden. Gelukkig kunnen wij jou gerust stellen. Het verlichten van je kerstboom (en zeker op LED kerstboomverlichting) stelt weinig voor. Het kost zelfs minder dan een kopje koffie! Wil je weten hoe dat zit? Wij leggen het je uit! 

 

LED verlichting in je kerstboom

Maar allereerst de vraag: waarom zou ik LED verlichting gebruiken in mijn kerstboom? Het antwoord is heel simpel. LED verlichting is veel energiezuiniger dan gloeilampjes in je kerstboom. Het heeft er vooral mee te maken dat LED verlichting ten opzichte van gloeilampjes veel minder stroom verbruikt alsook de levensduur van LED verlichting aanzienlijk langer is dan gloeilampjes. Al met al verbruikt LED kerstboomverlichting vijf tot tien keer minder en daarom raden wij iedereen aan over te gaan op LED verlichting (als je dat al niet was).

Drie pluspunten om over te gaan op LED verlichting

  • Is zuinig in stroomverbruik
  • De levensduur is veel langer
  • Energiekosten zijn veel lager

 

Waarom staat er energielabel ‘G’ op mijn LED verlichting?

Je bent overtuigd. Jouw kerstboom wordt dit jaar volgehangen met lampjes op LED verlichting. Dit is een energiezuinige keuze en dat zal je zeker merken in jouw energiekosten. Toch zie je op de doos energielabel ‘G’ vermeld staan. Hoe werkt dit?

Energielabel ‘G’ op de kerstboomverlichting geeft eigenlijk een erg vertekend beeld. Het energielabel voor licht wordt namelijk berekend op basis van hoeveel licht de lichtbron geeft. Dat houdt in dat een lamp met een grote peer over het algemeen meer licht geeft dan kerstboomverlichting die bedoeld is als sfeerverlichting. Onder de lamp met de grote peer kun je goed een boek lezen, terwijl dat bij kerstboomverlichting niet zo is.

De LED kerstboomverlichting heeft daardoor het energielabel ‘G’ gekregen, omdat het dus als lichtbron niet veel licht geeft ten opzichte van andere lichtbronnen. Echter is dit dus een vertekend beeld doordat het bedoeld is als sfeerverlichting en daarom is LED verlichting in je kerstboom altijd de beste en meest zuinige keuze.

 

Hoeveel kost het om mijn kerstboomverlichting te laten branden?

Hiervoor hebben we met Anna's Collection enkele tabellen uitgelicht die eenvoudig inzichtelijk maken wat het kost om jouw kerstboomverlichting aan te doen tijdens de feestdagen.

Hieronder zie je een tabel die op basis van de grootte van je kerstboom aangeeft hoeveel lampjes de boom nodig heeft van de Anna’s Collection IVY. Op basis van het aantal kilowattuur zie je dat een kerstboom met een gemiddelde grootte van 2.0 tot 2.5 meter ongeveer € 1,29 per maand aan stroom verbruikt (op basis van € 0,90 per kWh*).

*Energietarieven per leverancier in 2022 op www.overstappen.nl

Volledige uitleg:

Voor een gemiddelde boom (van 2.0 – 2.4 meter) heb je 700 LED Anna’s Collection IVY lampjes nodig (zie tabel). Een kerstboom staat ongeveer één maand (30 dagen) in huis en daarbij berekenen we dat de lampjes zo’n acht uur per dag branden. De gemiddelde stroomprijs houden we extra hoog aan in deze berekening door er € 0,90 per kWh van te maken (over het algemeen liggen de stroomprijzen lager).

 

De berekening:

  • Aantal kWh x 8 uur per dag AAN x 30 dagen x 0,001 x € 0,90 = kosten per maand

De 700 LED lampjes van IVY verbruiken 6 kWh.

  • 6 kWh x 8 uur per dag AAN x 30 dagen x 0,001 x € 0,90 = € 1,29 per maand

Zoals je met deze berekening kunt zien, kost het € 1,29 aan stroomkosten per maand om jouw kerstboom met 700 LED lampjes te verlichten. Dat komt neer op een bedrag van € 0,04 per dag aan stroomkosten als jouw kerstboom 8 uur per dag aanstaat. Goed nieuws dus, want het is dus helemaal niet duur om het heel gezellig te maken met een kerstboom in huis!

 

Andere soorten kerstboomverlichting van Anna’s Collection

Natuurlijk heeft Anna’s Collection ook nog andere kerstboomverlichting in haar assortiment. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstboom eruit...en nu?

Wellicht ken je het gevoel...

Lees meer...
5x tips om vuurwerkstress bij je huisdieren te verminderen

Veel huisdiereigenaren kennen het probleem: je huisdieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Vooral honden en katten zijn vaak zeer angstig voor het geknetter en de harde knallen buiten, maar ook vogels en knaagdieren ervaren vaak stress tijdens de jaarwisseling. 

...Lees meer...
9 x de beste last-minute cadeautips

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor onder de boom deze kerst? Wellicht voor die ene persoon die ''alles al heeft'', die ''niets weet om te vragen'', die ''niks wilt'' of iemand die wel een extra cadeau verdient deze kerst. Wij hebben onze beste cadeautips voor je op een rij gezet: 

...Lees meer...
Tip voor op de winterbarbecue | recept

Tip voor op de winterbarbecue!

...Lees meer...