Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

5 geschikte vogelplanten voor in de winter

5 geschikte vogelplanten voor in de winter

Het najaar is een perfect moment om bomen en struiken aan te planten in je tuin. Waarom? Omdat de wortels de kans krijgen zich om in de wintermaanden alvast te ontwikkelen en daarmee geef jij planten een enorme voorsprong in het voorjaar. Maar ook vogels zijn gebaat bij het aanplanten van bepaalde bomen en struiken in het najaar. Dat komt omdat ze de vogels in de wintermaanden voorzien van voedsel en schuilplaatsen. Ben jij ook benieuwd welke planten je tuin wintergroen houden en de vogels de winter door helpen? We vertellen het je hier.

 

Groenblijvende planten met voedsel voor vogels

Vuurdoorn ‘Phyracantha’

De vuurdoorn is bij uitstek een uitstekende plant voor vogels. De besjes die eraan groeien vinden vogels heerlijk om op te eten en ze kunnen veilig schuilen tussen de takken van de vuurdoorn. Zoals de naam namelijk al doet vermoeden, hebben de takken van de vuurdoorn stekels en die houdt de vijand op afstand.  

Vooral merels, heggenmussen en winterkoningen maken dankbaar gebruik van deze stekels als afweermechanisme. Het zorgt ervoor dat katten en sperwen geen kans krijgen om hen te pakken. Huismussen gebruiken de vuurdoorn zelfs als plek om andere soortgenoten te ontmoeten. Wil je dus een tuin vol vogels? Ga dan voor een vuurdoorn, want die behoudt haar groene bladeren in de winter en zorgt voor voedsel en bescherming voor de vogels. 

     

       Vuurdoorn 'Pyracantha'

 

Skimmia Japonica ‘Temptation’

De Skimmia Japonica ‘Temptaion’ is een groenblijver en zit ook nog eens vol met besjes waardoor vogels de plant het liefste zo snel mogelijk kaal eten. Deze plant kan zichzelf bestuiven, maar als je echt veel besjes wilt is het goed om een mannelijke variant in de buurt te zetten. Ga in dat geval voor een ‘Fragrant Cloud’, ‘Rubella’, ‘Finchy’ of ‘Marlot’.

          

         Skimmia Temptation                                        Skimmia Rubella                                          Skimmia Marlot

 

Ilex ‘Nellie R. Stevens’ en Ilex Meserveae ‘Heckenfee’

Een Ilex als sierheester kan eigenlijk niet ontbreken in jouw tuin. Er zijn veel verschillende soorten Ilexen en het merendeel daarvan blijft in de winter haar groene bladeren houden. Dat betekent de plant mooi groen blijft tijdens de wintermaanden en dat vogels zich hierin kunnen schuilhouden.

Vooral de Ilex ‘Nellie R. Stevens’ en Ilex Meserveae ‘Heckenfee’ zijn interessante planten om meer vogels in je tuin te krijgen. Allebei de planten zijn namelijk groenblijvend en hebben besjes waar de vogels dol op zijn.

Wist je dat vogels de voorkeur geven om de besjes van de Meserveae Heckenfee pas te eten nadat ze bevroren zijn geweest? Daarom wachten ze met het opeten van de besjes tot na de winter.

     

          Ilex 'Nellie R. Stevens' 

 

Groenblijvende schuilplaatsen voor vogels

Natuurlijk zijn er ook groenblijvende planten waar vogels zich graag in verstoppen. De volgende planten zijn daarvoor erg geliefd bij vogels.

Thuja occidentalis ‘Teddy’

Thuja occidentalis ‘Teddy’ is echt een aanrader voor in iedere tuin. Deze conifeer is compact en vormt een groenblijvende schuilplaats voor vogels ‘s winters. Door haar compacte vorm, zachte naalden en bijna ronde groeiwijze is het ook een ideale plant voor kleine tuinen alsook voor op het terras of balkon.

     

         Thuja occidentalis ‘Teddy’

 

Abelia Grandiflora

Abelia Grandiflora is een prachtig exemplaar sierheester die jouw tuin tijdens de wintermaanden verblijd met haar groenblijvende bladeren. Ondanks vogels niet van de plant eten, wordt de Abelia Grandiflora door vogels wel vaak gebruikt om in te schuilen. Dat komt door haar rijke bloei die van juli tot oktober duurt. De Abelia Grandiflora is een mooie borderplant die ook goed als haagplant gebruikt kan worden.

     

                Abelia Grandiflora

 

Geschikte vogelplant voor in de winter kopen

Kom bij Tuincentrum Leurs langs en laat je inspireren voor de winter. We hebben een groot assortiment tuinplanten die de vogels voorzien van een schuilplaats en in sommige gevallen ook van voedsel. Daarvan zijn bovenstaande tuinplanten een mooie selectie die geschikt zijn voor vogels tijdens de wintermaanden. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, dus neem snel een kijkje bij onze winkel en vraag onze deskundige medewerkers voor passend advies..

Tuincentrum Leurs is dagelijks geopend en de actuele openingstijden vind je hier.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

9 x de beste last-minute cadeautips

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor onder de boom deze kerst? Wellicht voor die ene persoon die ''alles al heeft'', die ''niets weet om te vragen'', die ''niks wilt'' of iemand die wel een extra cadeau verdient deze kerst. Wij hebben onze beste cadeautips voor je op een rij gezet: 

...Lees meer...
Kersttrend 2023 - Santa's Bakery

De feestdagen zijn in aantocht, en dat betekent dat het tijd is om je huis te versieren en te genieten van heerlijke lekkernijen. Kerst 2023 brengt een nieuw trend met zich mee: ‘Santa’s Bakery’. Deze trend omarmt de heerlijke wereld van gebakken lekkernijen, met een vleugje nostalgie en gezelligheid. Laat je inspireren door de smaakvolle en zoete tradities van Santa's Bakery en ontdek hoe je dit thema bij jou thuis kunt toepassen.

...Lees meer...
Kersttrend 2023 - All I want for Christmas

Kerst 2023 staat voor de deur, dit jaar brengen we een tijdloze klassieker tot leven met een verrassende twist: 'All I want for Christmas'. Laat je inspireren door de warme, klassieke kerstkleuren zoals rood, groen, en een vleugje bruin, samen met natuurlijke materialen en zachte luxe stoffen als versiering. Lees verder om te zien hoe je deze klassieke kerstsfeer met een twist bij jou thuis kunt creëren!

...Lees meer...
Kersttrend 2023 – Pink goes with everything!

Kerst 2023 brengt een wel heel roze trend met zich mee: 'Pink goes with everything'. Geïnspireerd door Barbie bieden we een kerstthema aan met decoratie in stijl! Lees verder en ontdek hoe je deze trend kunt toepassen bij jou thuis.

...Lees meer...