Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Deze 6 planten zijn het geheim tegen wespen

Deze 6 planten zijn het geheim tegen wespen

Zit je in de zomer ook zo graag buiten? Gezellig barbecueën en tot in de late avonduren tafelen met vrienden en familie, dat is pas echt het ultieme zomergevoel! Maar zodra de zoetigheid op tafel komt, weten ook wespen de weg naar jouw tafel te vinden. Gelukkig is daar iets tegen te doen, want wist je dat er verschillende planten zijn die wespen graag vermijden? Wij vertellen je hier welke dat zijn.

 

1. Ooievaarsbek

Hommels en bijen houden van bijna alle soorten ooievaarsbekken (geraniums), maar wespen en muggen zullen deze plant liever vermijden. De ooievaarsbek geeft namelijk een zoete geur af waar muggen en wespen helemaal niet van houden. Daarnaast is deze plant vanaf mei tot oktober in bloei en is het een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft. Dat maakt deze plant een aanrader voor in iedere tuin!

 

2. Lavendel

De meeste mensen vinden lavendel heerlijk ruiken, maar wespen zien dit anders. Zij houden niet van de intense geur die de lavendelplant verspreidt. Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen. Ga voor de Lavandula Angustifolia, want deze heeft de sterkste geur.

 

          

 

3. Rozemarijn

Wespen houden niet van de geur van rozemarijn. Belangrijk is dat de geur van rozemarijn sterker is dan de geuren van de lekkernijen die op tafel staan. Combineer daarom wat takjes (gedroogde) rozemarijn met takjes lavendel. Daarmee zorg je voor een versterkend effect van twee geuren die wespen helemaal niet fijn vinden. 

Ben je aan het barbecueën en heb je last van wespen? Leg wat takjes rozemarijn op de barbecue. De geur verspreidt zich nog beter en wespen zullen je met rust laten.

 

4. Citroenmilesse

Zoals je misschien al wist, kunnen wespen niet goed tegen de geur van citroen. Een bekende methode om wespen weg te houden is dan ook om een schijfje citroen samen met ingestoken kruidnagels op tafel te zetten. Het zal je daarom ook niet verbazen dat wespen ook uit de buurt blijven van de kruidenplant citroenmilesse.

Als je enkele citroenmilesse planten op tafel zet, is de kans groot dat de wespen met een boog om de tafel heenvliegen. Naast het feit dat citroenmilesse ideaal is in zomerse gerechten, weert het ook ’s avonds muggen. Dat noemen we een dubbele win-winsituatie.

 

5. Tomatenplanten

Wespen houden niet van de geur van tomatenbladeren. Naast wespen, houden ook muggen en andere insecten niet van de karakteristieke geur van de tomatenplant. Zet een paar tomatenplanten in een leuke bloempot en je hebt geen last van vervelende wespen om je heen. Daarnaast kun je deze verser dan verse tomaatjes natuurlijk ook gebruiken in een lekker zomers gerecht!

 

6. Kattenkruid

Tot slot, komen we bij kattenkruid uit. Kattenkruid staat bekend om het feit dat het een hallucinerend effect kan hebben op katten. Wespen houden absoluut niet van de geur van deze plant en vliegen er dan ook met een grote boog omheen.

Niet alleen wespen vermijden kattenkruid, ook muggen en slakken maak je niet gelukkig met deze plant in je tuin. Wist je dat er zelfs onderzoek is gedaan naar het effect van kattenkruid op muggen? Daaruit kwam naar voren dat kattenkruid beter tegen muggen werkt dan DEET. Dus hou je van katten en wil je graag een mooie tuinplant die wespen, muggen en slakken op afstand houdt? Ga dan voor deze mooie plant in je tuin.

 

Andere oplossingen tegen wespen

Mochten deze planten niet helpen, dan zijn er nog genoeg andere methodes om wespen op afstand te houden. Denk hierbij aan wespenvangers, wespenspray of de Waspinator. De Waspinator is een imitatie wespennest die je in het voorjaar (medio maart en april) ophangt. In de periode maart en april gaat de wespenkoningin op zoek naar een plek voor het wespennest. Het is belangrijk dat ze in deze periode dus ziet dat jouw tuin al bezet is! En dat is precies wat de Waspinator doet. Wespen zijn territoriaal en zullen op zo'n zes meter afstand geen wespennest meer bouwen als er al een ander nest aanwezig is. 

 

Kom naar Tuincentrum Leurs voor wespen werende planten

Wil jij ook een van deze planten die helpen tegen wespen? Onze collega’s in de koude kas en op de buitenafdeling helpen je graag uitzoeken welke planten passen bij jouw tuin. Voor vragen of advies ben je welkom in onze winkel.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor september

De herfst hangt in de lucht. Het is frisser, de dagen worden alweer korter, bloeiende planten raken over hun hoogtepunt heen. Maar wie weet krijgen we nog een mooie, lange nazomer.

Lees meer...
Je gazon weer groen in 5 stappen

We begrijpen dat de huidige zomerse omstandigheden je gazon kunnen hebben uitgedroogd en verkleurd. Maar geen zorgen, Tuincentrum Leurs staat voor je klaar met praktisch advies om je gazon weer een gezond groen kleurtje te geven! Volg deze vijf stappen en geniet snel weer van een prachtig gazon:

...Lees meer...
Maak de tuin hitte- en droogtebestendig

Een hitte- en droogbestendige tuin in 7 stappen

Lees meer...
Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Met vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan.

Lees meer...