
Het is zomer en dat bekent dat het weer tijd is om je tuin te bewateren. Hiervoor zijn enkele dingen belangrijk om voor ogen te houden. Wij vertellen je waar je op moet letten met het watergeven in jouw tuin.
Gebruik regenwater voor je planten
Om te beginnen is het belangrijk dat je niet met drinkwater uit de kraan je tuin water geeft, maar regenwater gebruikt. Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk bevat. Daarnaast zitten er weinig opgeloste stoffen in, waardoor meststoffen beter opgelost worden en je tuinplanten dit beter kunnen benutten. Ga dus voor een regenton (of meer) en zorg dat jij jouw tuin te allen tijde vanuit regenwater kan bewateren.
Tuinplanten bewateren
Je zal tijdens warme en droge perioden je tuinplanten in de volle grond water moeten geven om ze gezond te houden. Geef daarom minimaal eenmaal per week een grote hoeveelheid water. Zo zorg je ervoor dat het water ook bij de diepere wortels van de plant kan komen en dat draagt bij aan een sterkere groei.
Zorg bij het watergeven dat je voornamelijk de aarde water geeft en niet zozeer de bladeren van de plant. Het water op de bladeren verdampt en komt niet terecht bij de wortels die water omzetten in energie. Doordat je naast de plant het water giet, zorg je ervoor dat er voldoende water bij de wortels terecht komt.
Water geven aan potplanten
Planten in pot hebben meer water nodig dan hun soortgenoten in de volle grond. De wortels van planten in een pot drogen namelijk sneller uit door de zon. Het is daarom vooral bij potplanten opletten dat ze niet te lang droog komen te staan. Bewater daarom je potplanten het gehele jaar door, want ook tijdens de herfst en winter zijn ze afhankelijk van het water in de pot terecht komt.
Hoeveel water een plant in pot nodig heeft is afhankelijk van het seizoen, de standplaats, de potgrootte en het soort plant.
Seizoen
In de lente en zomer groeien planten en vragen ze om meer water. In de herfst en winter gaan ze in ruststand en hebben ze minder water nodig.
Standplaats
Een potplant op een zonnige plek heeft een grotere waterbehoefte dan een plant op een schaduwplek.
Potgrootte
Als een plant een grotere pot heeft, zorgt dit ervoor dat de aarde meer water kan vasthouden en je de plant minder vaak water hoeft te geven.
Soort plant
Natuurlijk heeft de ene plantsoort meer water nodig dan de andere. Ben je op zoek naar planten die juist van minder water houden? Dan zit je goed met stokrozen, aloë vera en varianten van vetkruid.
Wil je zeker weten dat jouw potplant niet droog komt te staan? Ga dan voor een vochtigheidsmeter. Daarmee kun je eenvoudig aflezen of jouw plant water nodig heeft.
Gebruik bij potplanten altijd een pot met drainage gaten zodat het overtollige water weg kan stromen. Daarnaast is het handig om een schotel onder de pot te plaatsen, zodat het overtollige water later nog door de plant opgenomen kan worden zonder dat de wortels te nat komen te staan.
Gazon besproeien
Ook het gras heeft tijdens droge perioden extra verzorging nodig. Een gezond gazon behoud je door voldoende water te geven. Door droogte kan gras zijn verkeerkracht verliezen en wordt het doffer van kleur. Indien de droogte voor langere periode aanhoudt, kan het zelfs voorkomen dat het gras afsterft en krijgt onkruid vrij spel. Het beste is om bij verdrogingsverschijnselen zo snel mogelijk actie te ondernemen en je gazon te bewateren.
Net als tuinplanten doe je dit het beste met regenwater of grondwater. Regenwater is een bewuste keuze en beter voor je gazon. Hoe lang jij je gazon moet bewateren is afhankelijk van verschillende elementen. Er zijn over het algemeen dan ook drie variaties waar je rekening mee dient te houden: het type grond waar het gras op groeit, hoe warm het buiten is en hoeveel luchtvochtigheid er in de lucht zit.
Zandgrond
In zandgrond zakt het water snel weg en daardoor heeft een gazon op zandgrond meer water nodig om goed te kunnen groeien. Uitgaande van tweemaal per week beregenen komt dat neer op de volgende indicatie:
Bij 20 °C besproei je het gazon minimaal één uur;
Bij 25 °C besproei je het gazon minimaal twee uur;
Bij 30 °C besproei je het gazon minimaal drie uur.
Kleigrond
Een gazon op kleigrond houdt water beter vast en droogt minder snel uit. Dat betekent dat je het gazon in principe minder lang hoeft te bewateren. Uitgaande van tweemaal per week beregenen komt dat neer op de volgende indicatie:
Bij 20 °C besproei je het gazon minimaal een half uur;
Bij 25 °C besproei je het gazon minimaal één uur;
Bij 30 °C besproei je het gazon minimaal twee uur.
Toch blijft het bewateren van je gazon altijd iets wat je op gevoel doet en blijft het afhankelijk van de sproeiers die je gebruikt. Bovengenoemde hoeveelheden zijn dan ook een indicatie en kunnen per situatie verschillen.
Ga voor langere sproeibeurten
Over het algemeen is het beter om voor langere tijd en minder vaak te bewateren, dan vaker per week een kortere tijd. Geef je gazon dus liever een keer per week een langere sproeibeurt van twee uur, dan vier dagen per week een sproeibeurt van een half uur. Een sproeibeurt zal ongeveer 10 tot 15 millimeter moeten zijn. Zet bij het bewateren van je gazon een regenmeter in het gras, zodat je precies kan zien hoeveel millimeter je hebt geregend.
Water geven aan graszoden
Als de nieuwe graszoden zijn aangelegd, is het belangrijk om het de eerste twee weken iedere dag met een zachte straal te besproeien. Vooral tijdens perioden van droogte is het belangrijk dat de graszoden voldoende nat gehouden worden zodat ze zich goed kunnen hechten aan de bodem. Natuurlijk kun je altijd met ons contact opnemen voor meer informatie over het bewateren van graszoden.
Op zoek naar nieuwe graszoden? Neem een kijkje op onze webshop voor de beste kwaliteit graszoden.
Geef water in de vroege ochtendglorie
Het meest ideale tijdstip om water te geven is vroeg in de ochtend. Dat is namelijk het moment waarbij de hoge temperaturen en de felheid van de zon vaak nog behaaglijk zijn. Door in de ochtend te bewateren zorg je ervoor dat het water in de aarde kan trekken voordat het verdampt wordt door de zon. Daarnaast kunnen de planten en het gazon de warme dagen beter doorstaan, doordat je ze al hebt voorzien van een goede sproeibeurt.
Lukt het jou niet om in de vroege ochtend je tuin te bewateren? Begin dan vroeg in de avond tussen 18.00 en 19.00 uur met het besproeien van je tuin. Dat geeft voor de planten en het gazon voldoende tijd om rustig op te drogen voordat het donker wordt. Daarmee voorkom je dat er schimmelvorming ontstaat waar sommige planten (zoals rozen) gevoelig voor zijn.
Goede bewateringsystemen
Er zijn verschillende soorten bewateringssystemen beschikbaar die helpen om van jouw tuin een groene oase te maken.
Slanghaspel
De slanghaspel is ideaal om tuinplanten water te geven. Door de uitrolbare slang kun je eenvoudig in iedere hoek van de tuin komen. Daarnaast kun je de slanghaspel aansluiten op een zwenksproeier, sectorsproeier of druppelsysteem.
Zwenksproeier
De zwenksproeier is ideaal voor kleine tot middelgrote tuinen. De zwenksproeier sluit je aan op de tuinslang en het verdeelt eenvoudig het water gelijkmatig over de tuin.
Sectorsproeier
De sectorsproeier is geschikt om grotere tuinen te bewateren. Het handige aan sectorsproeiers is dat je eenvoudig de draaihoek kan aanpassen en daardoor de juiste richting kan kiezen voor het water.
Druppelsysteem
Met het druppelsysteem bespaar je veel water doordat je een druppelbuis in de border of op het gazon legt. Het druppelsysteem kan zowel ondergronds als bovengronds gebruikt worden.
Natuurlijk is het beter om regenwater te gebruiken. De regentonpomp van Gardena biedt daar een goede oplossing in. De regentonpomp kan namelijk aangesloten worden aan een kleine sproeier of aan een druppelsysteem.
Bij Tuincentrum Leurs vind je alles om jouw tuin te bewateren
Wil je meer informatie over wat je kunt doen om jouw gazon goed te bewateren? Kom dan langs in onze winkel en vraag advies aan onze medewerkers. Zij helpen je graag verder en kunnen je advies geven over het juiste tuingereedschap.