Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Een oase van groen op jouw balkon

Een oase van groen op jouw balkon

Creëer een oase van groen op jouw balkon. Balkons zijn namelijk bij uitstek een goede plek om vol te zetten met planten. Veel balkons kunnen wat ons betreft nog wel wat kleur, gezelligheid en groene geluksmomentjes gebruiken. Ga voor één of meerdere planten op je balkon en maak jezelf en de wereld om je heen een stukje gelukkiger. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

 

Maak van je balkon een waardevolle plek

Ondanks je zelf misschien niet zoveel tijd doorbrengt op je balkon, kan het heel waardevol zijn om je balkon te vullen met planten. Een groen balkon is namelijk een verademing voor jezelf en je buren, maar ook voor de dieren om je heen. Vogels, vlinders, bijen en andere insecten vinden hun toevluchtsoord in het groen en iedere groenere vierkante meter is meegenomen.

 

Welke planten zijn geschikt op een balkon?

Een van de eerste vragen is natuurlijk: welke planten zijn geschikt op een balkon? Omdat de meeste balkons maar een beperkt aantal meters hebben, is het verstandig om een gezonde mix te maken met planten in bloempotten alsook hang- en klimplanten. Wist je dat er zelfs speciale muur- en balkonbakken zijn?

  • Veel potplanten zijn geschikt als balkonplant. Enkele bekende voorbeelden van balkonplanten zijn ijsbloemen, geraniums, balkonklokje, begonia en nicotiana.
  • Geschikte hangplanten voor op je balkon zijn klimop, hangpetunia, hanggeranium en fuchsia.
  • Kleine klimplanten kun je vanuit een pot op naar boven laten groeien. Geschikte klimplanten zijn klimop, kamperfoelie, clematis en druivenstruik.

 

Kies jouw balkonplanten uit

Welke planten je uiteindelijk op je balkon neerzet, is mede afhankelijk van de ligging van het balkon. Ligt je balkon voornamelijk in de schaduw? Ga dan voor schaduwplanten. Deze planten verkiezen een koelere plek uit de zon mede omdat de bladeren van deze planten in de zon kunnen verbranden. Voor balkons die minder dan drie uur per dag zonlicht zien of enkel gefilterd zonlicht krijgen door de bomen en struiken, zijn schaduwplanten een perfecte oplossing.

Ligt je balkon op het zuiden en is er weinig schaduw te bekennen? Dan is het verstandig om juist planten te kiezen die het goed doen in de volle zon.

 

          

 

Ga voor keukenkruiden op je balkon

Een andere eenvoudige en praktische manier om je balkon te vullen, is met verse kruidenplanten zoals salie, rozemarijn en tijm. Als keukenprins(es) kun je deze kruiden tijdens het koken direct verwerken in je gerechten en ze zijn ook nog eens goed voor de bijen en vlinders.

Sommige groente- en fruitsoorten lenen zich ook goed voor een balkon. Denk daarbij aan een druivenstruik alsook aardbeienplanten, tomatenplanten, snack komkommers en citrusbomen zijn goed te onderhouden op een balkon. Het grote voordeel van deze planten is dat ze naast de lekkere aardbeien en komkommers, ook een fijne mediterrane sfeer met zich meebrengen.

 

Geef je balkonplanten voldoende water

Zorg dat je de planten op je balkon voldoende water geeft. Op de stenen van een balkon en in bloempotten kunnen planten eerder droog komen te staan. Gebruik daarom bij voorkeur een ruimere pot zodat de aarde het water langer vast kan houden.

Zorg in de bloempotten voor voldoende drainagegaten zodat het overtollige water altijd uit de pot kan en zet een schotel onder de bloempot zodat de plant het overtollige water op een later moment nog kan nuttigen.

Daarnaast kun je alvast wat emmers water en gieters op je balkon neerzetten. Met de emmers vang je al een deel van het regenwater op en dat water kun je weer gebruiken om jouw groene oase te bewateren.

 

Op zoek naar mooie balkonplanten

Wil jij graag jouw balkon opvrolijken en ben je op zoek naar fleurige balkonplanten? Neem dan een kijkje op onze mooie buitenafdeling. Onze medewerkers helpen je graag verder bij het uitzoeken van de juiste planten voor jouw balkon.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Altijd een groene tuin met deze watertips

Het is zomer en dat bekent dat het weer tijd is om je tuin te bewateren. Hiervoor zijn enkele dingen belangrijk om voor ogen te houden. Wij vertellen je waar je op moet letten met het watergeven aan jouw tuin.

...Lees meer...
Ga voor meer inheemse planten

Inheemse planten zijn steeds belangrijker in onze tuinen. Dat heeft te maken met een gezonde biodiversiteit en met het veranderende klimaat. Inheemse planten groeien van nature in Nederland en hebben ons klimaat helemaal eigen gemaakt. Wij leggen je uit waarom deze inheemse planten zo belangrijk zijn en welke planten je zoal kunt kiezen.

...Lees meer...
Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

...Lees meer...
Maak je eigen pluktuin!

De zonnige dagen komen eraan en we kunnen weer heerlijk buiten genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Een mooie pluktuin is ideaal om je tuin te laten stralen, maar ook om de gezellige lentesferen mee naar binnen te brengen. Wil jij ook een mooie pluktuin? Wij leggen je uit hoe je dat kan doen.

...Lees meer...