Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

 

Sluipwesp 

Nut in de tuin: de sluipwesp legt haar eitjes in een ander insect zoals een bladluis (bijvoorbeeld in een appelbloedluis) of in een rups (bijvoorbeeld van het groot koolwitje of de fruitmot). Na een tijd komt de larve eruit gekropen en eet die de gastheer op.

Hoe lok je sluipwespen? Laat verschillende keukenkruiden, zoals dille en koriander, of venkel uitschieten. Ze voorzien sluipwespen van nectar.

 

Kameelhalsvlieg

Nut in de tuin: kameelhalsvlieg en haar larven houden van bladluizen, alsook van mijten, stofluizen en springstaarten. 

Hoe lok je kameelhalsvliegen? Zorg voor houtige, schorsdragende planten en schaduwrijke plekken in je tuin.

 

Kikker

Nut in de tuin: kikkers eten tal van insecten, spinnen en rupsen op. Daarnaast houden kikkers ook van (naakt)slakken.

Hoe lok je kikkers? Kikkers verstoppen zich graag tussen dichte begroeiing waar het vochtig is. Voorzie je tuin daarom van een plekje met hoog gras, een composthoop of een takkenwal. Zo heb jij in korte tijd meer kikkers in je tuin.

 

Zweefvlieg

Nut in de tuin: de larven van de zweefvlieg kunnen in twee weken tijd honderden bladluizen opeten.

Hoe lok je zweefvliegen? Zaai een bloemenakker in met nectarrijke bloemen zoals boekweit, phacelia en korenbloem.

 

Merel

Nut in de tuin: de merel is een echte slakkenverslinder. Daarnaast verzamelt ze heel wat rupsen en larven, zoals engerlingen, wanneer ze haar nest met jongen grootbrengt.

Hoe lok je merels? Laat bladeren liggen in de herfst, plant fruitbomen of bessendragende struiken en zet een klimplant tegen de muur.

 

Egel

Nut in de tuin: egels eten veel slakken, rupsen en kevers.

Hoe lok je egels? Zorg er allereerst voor dat egels in en uit je tuin kunnen komen. Dat doe je door voor een natuurlijke afsluiting van je tuin met een haag of heg te kiezen. Daarnaast moet je tuin voldoende begroeiing hebben. Ga voor wat hogere struiken waar ze zich onder kunnen verschuilen. 

 

Gaasvlieg

Nut in de tuin: een larve van de gaasvlieg eet 300 - 500 bladluizen gedurende haar ontwikkeling, maar ze houdt ook van (spint)mijten, bladvlooien en schildluizen.

Hoe lok je gaasvliegen? Zorg voor een bloemenweide met nectarrijke bloemen zoals boerenwormkruid en margriet.

 

Roofwants

Nut in de tuin: roofwantsen gaan op roofjacht in de tuin op spintmijten, bladluizen, bladvlooien, schildluizen en tripsen.

Hoe lok je roofwantsen? Ze overwinteren graag beschut. Zorg voor een gelaagde begroeiing met bomen, struiken en kruidachtigen waar ze kunnen schuilen. Laat daarbij ook bladafval liggen.

 

Oorworm

Nut in de tuin: oorwormen werken grote hoeveelheden bladluizen, mijten en larven van insecten weg. Dat doen ze met hun onschuldige, tangachtige aanhangels.

Hoe lok je oorwormen? Maak een schuilplaats voor oorwormen door een bosje met hooi of lang gedroogd gras samen te binden en in een terracottapotje te doen. Zo maak je een oorwormpotje. 

 

Lieveheersbeestje

Nut in de tuin: de larve van een lieveheersbeestje kan zo’n honderd bladluizen per dag eten. Als volwassene eet een lieveheersbeestje zo’n vijftig bladluizen per dag. Naast bladluizen jagen ze ook op bladvlooien, keverlarven en mijten.

Hoe lok je mij? Zorg voor overwinteringsplekjes. Dat doe je door afgestorven bloemhoofden en stengels te laten staan en door bladafval en snoeihout te laten liggen.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het voordeel van een kunstkerstboom

Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen bijna niet meer van echte kerstbomen te onderscheiden. Ieder jaar kun je jouw kunstkerstboom weer opnieuw gebruiken en ze zijn ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Dat maakt een kunstkerstboom ideaal voor in huis. Wil jij een mooie kunstkerstboom deze feestdagen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

...Lees meer...
Hoeveel kost het om mijn kerstboom te verlichten?

Over een tijdje zijn de feestdagen weer in zicht en kunnen we weer de kerstboom opzetten. Toch vragen steeds meer mensen zich af of ze nog wel de kerstboom willen opzetten omdat ze niet weten hoe duur het is om de verlichting te laten branden. Gelukkig kunnen wij jou gerust stellen. Het verlichten van je kerstboom (en zeker op LED kerstboomverlichting) stelt weinig voor. Het kost zelfs minder dan een kopje koffie! Wil je weten hoe dat zit? Wij leggen het je uit!&nbs...

Lees meer...
5 geschikte vogelplanten voor in de winter

Het najaar is een perfect moment om bomen en struiken aan te planten in je tuin. Waarom? Omdat de wortels de kans krijgen zich om in de wintermaanden alvast te ontwikkelen en daarmee geef jij planten een enorme voorsprong in het voorjaar. Maar ook vogels zijn gebaat bij het aanplanten van bepaalde bomen en struiken in het najaar. Dat komt omdat ze de vogels in de wintermaanden voorzien van voedsel en schuilplaatsen. Ben jij ook benieuwd welke planten je tuin winterg...

Lees meer...
Deze 6 planten zijn het geheim tegen wespen

Zit je in de zomer ook zo graag buiten? Gezellig barbecueën en tot in de late avonduren tafelen met vrienden en familie, dat is pas echt het ultieme zomergevoel! Maar zodra de zoetigheid op tafel komt, weten ook wespen de weg naar jouw tafel te vinden. Gelukkig is daar iets tegen te doen, want wist je dat er verschillende planten zijn die wespen graag vermijden? Wij vertellen je hier welke dat zijn.

...Lees meer...