Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

 

Sluipwesp 

Nut in de tuin: de sluipwesp legt haar eitjes in een ander insect zoals een bladluis (bijvoorbeeld in een appelbloedluis) of in een rups (bijvoorbeeld van het groot koolwitje of de fruitmot). Na een tijd komt de larve eruit gekropen en eet die de gastheer op.

Hoe lok je sluipwespen? Laat verschillende keukenkruiden, zoals dille en koriander, of venkel uitschieten. Ze voorzien sluipwespen van nectar.

 

Kameelhalsvlieg

Nut in de tuin: kameelhalsvlieg en haar larven houden van bladluizen, alsook van mijten, stofluizen en springstaarten. 

Hoe lok je kameelhalsvliegen? Zorg voor houtige, schorsdragende planten en schaduwrijke plekken in je tuin.

 

Kikker

Nut in de tuin: kikkers eten tal van insecten, spinnen en rupsen op. Daarnaast houden kikkers ook van (naakt)slakken.

Hoe lok je kikkers? Kikkers verstoppen zich graag tussen dichte begroeiing waar het vochtig is. Voorzie je tuin daarom van een plekje met hoog gras, een composthoop of een takkenwal. Zo heb jij in korte tijd meer kikkers in je tuin.

 

Zweefvlieg

Nut in de tuin: de larven van de zweefvlieg kunnen in twee weken tijd honderden bladluizen opeten.

Hoe lok je zweefvliegen? Zaai een bloemenakker in met nectarrijke bloemen zoals boekweit, phacelia en korenbloem.

 

Merel

Nut in de tuin: de merel is een echte slakkenverslinder. Daarnaast verzamelt ze heel wat rupsen en larven, zoals engerlingen, wanneer ze haar nest met jongen grootbrengt.

Hoe lok je merels? Laat bladeren liggen in de herfst, plant fruitbomen of bessendragende struiken en zet een klimplant tegen de muur.

 

Egel

Nut in de tuin: egels eten veel slakken, rupsen en kevers.

Hoe lok je egels? Zorg er allereerst voor dat egels in en uit je tuin kunnen komen. Dat doe je door voor een natuurlijke afsluiting van je tuin met een haag of heg te kiezen. Daarnaast moet je tuin voldoende begroeiing hebben. Ga voor wat hogere struiken waar ze zich onder kunnen verschuilen. 

 

Gaasvlieg

Nut in de tuin: een larve van de gaasvlieg eet 300 - 500 bladluizen gedurende haar ontwikkeling, maar ze houdt ook van (spint)mijten, bladvlooien en schildluizen.

Hoe lok je gaasvliegen? Zorg voor een bloemenweide met nectarrijke bloemen zoals boerenwormkruid en margriet.

 

Roofwants

Nut in de tuin: roofwantsen gaan op roofjacht in de tuin op spintmijten, bladluizen, bladvlooien, schildluizen en tripsen.

Hoe lok je roofwantsen? Ze overwinteren graag beschut. Zorg voor een gelaagde begroeiing met bomen, struiken en kruidachtigen waar ze kunnen schuilen. Laat daarbij ook bladafval liggen.

 

Oorworm

Nut in de tuin: oorwormen werken grote hoeveelheden bladluizen, mijten en larven van insecten weg. Dat doen ze met hun onschuldige, tangachtige aanhangels.

Hoe lok je oorwormen? Maak een schuilplaats voor oorwormen door een bosje met hooi of lang gedroogd gras samen te binden en in een terracottapotje te doen. Zo maak je een oorwormpotje. 

 

Lieveheersbeestje

Nut in de tuin: de larve van een lieveheersbeestje kan zo’n honderd bladluizen per dag eten. Als volwassene eet een lieveheersbeestje zo’n vijftig bladluizen per dag. Naast bladluizen jagen ze ook op bladvlooien, keverlarven en mijten.

Hoe lok je mij? Zorg voor overwinteringsplekjes. Dat doe je door afgestorven bloemhoofden en stengels te laten staan en door bladafval en snoeihout te laten liggen.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je eigen pluktuin!

De zonnige dagen komen eraan en we kunnen weer heerlijk buiten genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Een mooie pluktuin is ideaal om je tuin te laten stralen, maar ook om de gezellige lentesferen mee naar binnen te brengen. Wil jij ook een mooie pluktuin? Wij leggen je uit hoe je dat kan doen.

...Lees meer...
Wat iedereen moet weten over tuinieren in het voorjaar en over IJsheiligen

Ga jij ook altijd vol enthousiasme de tuin in zodra het lente is? Het liefst ga je direct aan de slag om nieuwe planten met de mooiste geuren en kleuren aan te planten. Toch kun je het beste met sommige planten nog even wachten tot IJsheiligen is geweest. Dat heeft vooral te maken met de grote temperatuurverschillen overdag en in de nacht, maar ook met het feit dat in de periode voor IJsheiligen de kans op vorst een stuk groter is. ...

Lees meer...
Wat is biodiversiteit en hoe richt je jouw tuin ervoor in?

Biodiversiteit is een term die je steeds vaker hoort, alleen is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat het precies is. Wat houdt biodiversiteit precies in en hoe kun je jouw tuin inrichten dat het ten goede komt aan de biodiversiteit om je heen? Wij leggen het je graag uit.

...Lees meer...
Het geheim van mooie paasdecoratie in huis!

Tegenwoordig halen steeds meer mensen de gezelligheid van Pasen in huis met gezellige paastakken in een vaas. Ben jij benieuwd welke takken je hier het beste voor kan gebruiken en hoe je de takken leuk kunt versieren? Wij helpen je!

...Lees meer...