Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Wat iedereen moet weten over tuinieren in het voorjaar en over IJsheiligen

Wat iedereen moet weten over tuinieren in het voorjaar en over IJsheiligen

Ga jij ook altijd vol enthousiasme de tuin in zodra het lente is? Het liefst ga je direct aan de slag om nieuwe planten met de mooiste geuren en kleuren aan te planten. Toch kun je het beste met sommige planten nog even wachten tot IJsheiligen is geweest. Dat heeft vooral te maken met de grote temperatuurverschillen overdag en in de nacht, maar ook met het feit dat in de periode voor IJsheiligen de kans op vorst een stuk groter is.

Wij leggen je uit wat IJsheiligen is en met welke planten je het beste nog even wacht met aanplanten. Natuurlijk zijn er genoeg andere klussen in de tuin die je wel al vóór IJsheiligen mag doen en ook deze zetten we alvast voor je op een rijtje. Zo zal jij na het lezen van dit artikel nooit meer zomaar aan de slag gaan in de tuin en weet jij precies welke tuinklussen je wanneer kunt doen.

 

Wat is IJsheiligen precies?

IJsheiligen is een verzamelnaam voor vier katholieke heiligen wiens naamdagen in medio mei (11 t/m 14 mei) vallen. Volgens volksweerkunde staat dit symbool voor de laatste dagen van het voorjaar waar overdag de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 20 °C en ’s nachts de temperaturen weer kunnen dalen tot het vriespunt. Het zijn deze grote temperatuurschommelingen die gevaarlijk zijn voor planten die pas zijn aangeplant of net weer buiten zijn gezet en in bloei staan. Je kunt de datum van IJsheiligen dus onthouden als geheugensteun. Nadat IJsheiligen is geweest is de kans op nachtvorst klein en kun je eenjarige bloeiers aanplanten alsook kuipplanten buitenzetten.

 

          

 

Wat kun je in je tuin doen in de periode vóór IJsheiligen?

Natuurlijk kun je ook voor IJsheiligen aan de slag in de tuin. Zo zijn er genoeg tuinklussen waar je met een gerust hart aan kan beginnen als het ’s nachts nog vriest. Hieronder zetten we enkele voorjaarsklussen op een rijtje.

Snoeien

Snoeien doet groeien en dat is niet zonder reden. Snoeien (en met name in het voorjaar) zorgt ervoor dat de plant haar sapstromen niet over teveel takken en knoppen hoeft te verdelen. Er zijn verschillende planten die in het voorjaar het beste gesnoeid kunnen worden. Vanaf maart kun je klimrozen, klimop en dorre delen van vaste beplanting alvast wegsnoeien. Daarnaast kun je rozen, hortensia’s, vlinderstruiken en lavendelplanten snoeien. Vanaf april kunnen hagen zoals liguster, laurier, leylandii en taxus gesnoeid worden. 

Gazon

Het gazon krijgt in de winter weinig aandacht en mag je in het voorjaar dan ook grondig onder handen nemen. Het belangrijkste is om het gras in het voorjaar te verticuteren. Daarmee verwijder je de viltlaag die bestaat uit mossen en dode grassen. Daarnaast snijd je tijdens het verticuteren ook de wortels van grasplantjes door en dat bevordert de groei van jonge uitlopers.

Na het verticuteren kun je het gras maaien en kale plekken bijzaaien. Vervolgens kun je kalk over het gazon strooien en het gazon bemesten indien je dit nog niet gedaan hebt. Je kunt na het kalk strooien vier weken wachten voordat je het gazon bemest, maar inmiddels zijn er bepaalde soorten kalk en mest die wel tegelijk gestrooid kunnen worden. Laat je goed informeren in onze winkel en zo geniet ook jij dit jaar weer van een prachtige, groene grasmat.

Onkruid verwijderen

De lente is natuurlijk het moment waar je tuin weer tot leven komt. Vooral met onkruid is het belangrijk om dit vroeg in het voorjaar te verwijderen zodat het onkruid niet gaat woekeren en overheersen. Als je onkruid niet enigszins bijhoudt, kan het namelijk je vaste planten beschadigen. Onkruid kun je verwijderen door te schoffelen, harken, plukken en branden. Waar je ook voor kiest, zorg dat je altijd voor een milieuvriendelijke oplossing kiest.

 

          

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

...Lees meer...
Maak je eigen pluktuin!

De zonnige dagen komen eraan en we kunnen weer heerlijk buiten genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Een mooie pluktuin is ideaal om je tuin te laten stralen, maar ook om de gezellige lentesferen mee naar binnen te brengen. Wil jij ook een mooie pluktuin? Wij leggen je uit hoe je dat kan doen.

...Lees meer...
Wat is biodiversiteit en hoe richt je jouw tuin ervoor in?

Biodiversiteit is een term die je steeds vaker hoort, alleen is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat het precies is. Wat houdt biodiversiteit precies in en hoe kun je jouw tuin inrichten dat het ten goede komt aan de biodiversiteit om je heen? Wij leggen het je graag uit.

...Lees meer...
Het geheim van mooie paasdecoratie in huis!

Tegenwoordig halen steeds meer mensen de gezelligheid van Pasen in huis met gezellige paastakken in een vaas. Ben jij benieuwd welke takken je hier het beste voor kan gebruiken en hoe je de takken leuk kunt versieren? Wij helpen je!

...Lees meer...