Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Wat is biodiversiteit en hoe richt je jouw tuin ervoor in?

Wat is biodiversiteit en hoe richt je jouw tuin ervoor in?

Biodiversiteit is een term die je steeds vaker hoort, alleen is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat het precies is. Wat houdt biodiversiteit precies in en hoe kun je jouw tuin inrichten dat het ten goede komt aan de biodiversiteit om je heen? Wij leggen het je graag uit.

 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is een heel breed begrip dat eigenlijk ‘verschillende vormen van leven’ betekent. Er zijn ontzettend veel soorten planten, dieren en andere organismen zoals schimmels en bacteriën, die allemaal op een bepaalde manier met elkaar samenleven.

Denk hierbij aan de bijen die van bloem tot bloem gaan en zorgen voor de bestuiving van planten. De vogels die een nestje maken in een boom en insecten voeren aan hun jongen. De regenwormen die door het zand heen kronkelen en de aarde vruchtbaar maken. Maar ook de lieveheersbeestjes die dol zijn op bladluizen en zorgen dat de planten in de tuin mooi en gezond blijven.

Onder biodiversiteit valt dus alles wat leeft of heeft geleefd. Het staat allemaal met elkaar in verbinding en het helpt om het beste uit elkaar te halen. Als je tuin zich verder ontwikkelt, zullen de leefomstandigheden voor planten en dieren steeds beter worden. Daarop zullen andere planten- en diersoorten volgen die zich weer zullen nestelen in jouw stukje natuur. Dus hoe meer planten en diersoorten in jouw tuin, hoe groter de biodiversiteit is die je hebt opgebouwd.

 

Hoe krijg je meer biodiversiteit in je tuin?

Dan rest natuurlijk nog de vraag: hoe kan ik zelf de biodiversiteit in mijn eigen tuin vergroten? Daarvoor zijn veel verschillende manieren en iedereen kan ook echt een bijdrage leveren. Het zal je misschien verbazen, maar het zijn zelfs de kleine tuinen die juist voor grote verschillen kunnen zorgen. Veel kleine tuinen maken samen namelijk één groot geheel. Hieronder lees je welke aanpassingen jij kunt maken voor meer biodiversiteit in jouw tuin. 

Meer planten in de tuin

Planten in de tuin zorgen voor een betere omgeving voor mens en dier. Voor dieren zorgen planten voor een plek om te schuilen, te nestelen en om voedsel te verzamelen. Voor de mens zorgt een groene tuin ervoor dat water beter opgenomen wordt in de bodem en er minder wateroverlast ontstaat. Daarnaast blijft een tuin met planten op warme dagen een stuk koeler doordat de bomen voor schaduw zorgen en de planten de omgeving koelen met de verdamping van water via hun bladeren. Dat in tegenstelling tot tegels die juist de warmte vasthouden.

 

          

 

Veel variatie in planten

Als je tuin bestaat uit diverse soorten tuinplanten, draagt dat bij aan een betere biodiversiteit. Dat komt omdat een variatie aan planten goed is voor meer vogels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten in de tuin. Daarnaast draagt een diversiteit aan planten bij aan een betere bodemstructuur en dat is allemaal met elkaar verbonden. Zorg daarom voor bloeiende bloemen en besdragende struiken. Daarmee zorg jij voor voedselbronnen en schuilmogelijkheden voor verschillende dieren en dat draagt bij aan een beter evenwicht in jouw tuin.

Meer vogels in je tuin

Vogels zijn ontzettend belangrijk omdat wij, mensen, vogels nodig hebben om te overleven. Door vogels in de tuin blijft het aantal insecten in je tuin namelijk in balans. Daarnaast bestuiven ook vogels planten en dan met name bloemen die geen geur hebben. Dat houdt in dat ongeveer 5% van de planten die wereldwijd gebruikt worden voor voedsel en medicijnen door vogels wordt bestoven. Hoe kun krijg jij meer vogels in je tuin? Naast voldoende beplanting in je tuin, helpt het om vogelhuisjes op te hangen en een plek te maken waar vogels kunnen drinken en badderen.

Klimop tegen de schutting

Heb je een schutting in je tuin? Laat er dan klimop tegenaan groeien. Klimop is een van de weinige planten die laat in het jaar bloeit (die bloei kan doorgaan tot december) en vormt naast een schuilplaats, ook een belangrijke bron van nectar. Bijen, vlinders en andere insecten kunnen daarom laat in het jaar nog veel nectar nuttigen voordat ze de winter ingaan. De bessen zijn voor vogels een goede voedingsbron. Dat allemaal samen maakt de klimop voor vogels, bijen, vlinders en nog vele andere insecten van onschatbare waarde.

Laat de natuur zijn gang gaan

Een tuin is iedere dag bezig met zichzelf te ontwikkelen en het is daarom niet nodig om het altijd netjes en opgeruimd te houden. Een tuin is namelijk in leven en het is dan ook juist goed voor de biodiversiteit om de natuur zijn gang te laten gaan. Dat betekent dat je onkruid best mag laten groeien, want brandnetels zijn bijvoorbeeld ontzettend belangrijk voor vlinders. Daarnaast is het schoffelen en aanharken van je tuin ook niet altijd nodig, want daarmee hou je juist de leefomstandigheden in stand voor de planten die je wilt bestrijden. Je kunt beter dus het onkruid laten staan totdat je nieuwe planten aanplant. Onkruid helpt voor een betere biodiversiteit en het verdwijnt vanzelf als je nieuwe planten aanplant die de bodem volledig bedekken.

 

          

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

...Lees meer...
Maak je eigen pluktuin!

De zonnige dagen komen eraan en we kunnen weer heerlijk buiten genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Een mooie pluktuin is ideaal om je tuin te laten stralen, maar ook om de gezellige lentesferen mee naar binnen te brengen. Wil jij ook een mooie pluktuin? Wij leggen je uit hoe je dat kan doen.

...Lees meer...
Wat iedereen moet weten over tuinieren in het voorjaar en over IJsheiligen

Ga jij ook altijd vol enthousiasme de tuin in zodra het lente is? Het liefst ga je direct aan de slag om nieuwe planten met de mooiste geuren en kleuren aan te planten. Toch kun je het beste met sommige planten nog even wachten tot IJsheiligen is geweest. Dat heeft vooral te maken met de grote temperatuurverschillen overdag en in de nacht, maar ook met het feit dat in de periode voor IJsheiligen de kans op vorst een stuk groter is. ...

Lees meer...
Het geheim van mooie paasdecoratie in huis!

Tegenwoordig halen steeds meer mensen de gezelligheid van Pasen in huis met gezellige paastakken in een vaas. Ben jij benieuwd welke takken je hier het beste voor kan gebruiken en hoe je de takken leuk kunt versieren? Wij helpen je!

...Lees meer...