
Biodiversiteit is een term die je steeds vaker hoort, alleen is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat het precies is. Wat houdt biodiversiteit precies in en hoe kun je jouw tuin inrichten dat het ten goede komt aan de biodiversiteit om je heen? Wij leggen het je graag uit.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is een heel breed begrip dat eigenlijk ‘verschillende vormen van leven’ betekent. Er zijn ontzettend veel soorten planten, dieren en andere organismen zoals schimmels en bacteriën, die allemaal op een bepaalde manier met elkaar samenleven.
Denk hierbij aan de bijen die van bloem tot bloem gaan en zorgen voor de bestuiving van planten. De vogels die een nestje maken in een boom en insecten voeren aan hun jongen. De regenwormen die door het zand heen kronkelen en de aarde vruchtbaar maken. Maar ook de lieveheersbeestjes die dol zijn op bladluizen en zorgen dat de planten in de tuin mooi en gezond blijven.
Onder biodiversiteit valt dus alles wat leeft of heeft geleefd. Het staat allemaal met elkaar in verbinding en het helpt om het beste uit elkaar te halen. Als je tuin zich verder ontwikkelt, zullen de leefomstandigheden voor planten en dieren steeds beter worden. Daarop zullen andere planten- en diersoorten volgen die zich weer zullen nestelen in jouw stukje natuur. Dus hoe meer planten en diersoorten in jouw tuin, hoe groter de biodiversiteit is die je hebt opgebouwd.
Hoe krijg je meer biodiversiteit in je tuin?
Dan rest natuurlijk nog de vraag: hoe kan ik zelf de biodiversiteit in mijn eigen tuin vergroten? Daarvoor zijn veel verschillende manieren en iedereen kan ook echt een bijdrage leveren. Het zal je misschien verbazen, maar het zijn zelfs de kleine tuinen die juist voor grote verschillen kunnen zorgen. Veel kleine tuinen maken samen namelijk één groot geheel. Hieronder lees je welke aanpassingen jij kunt maken voor meer biodiversiteit in jouw tuin.
Meer planten in de tuin
Planten in de tuin zorgen voor een betere omgeving voor mens en dier. Voor dieren zorgen planten voor een plek om te schuilen, te nestelen en om voedsel te verzamelen. Voor de mens zorgt een groene tuin ervoor dat water beter opgenomen wordt in de bodem en er minder wateroverlast ontstaat. Daarnaast blijft een tuin met planten op warme dagen een stuk koeler doordat de bomen voor schaduw zorgen en de planten de omgeving koelen met de verdamping van water via hun bladeren. Dat in tegenstelling tot tegels die juist de warmte vasthouden.
Veel variatie in planten
Als je tuin bestaat uit diverse soorten tuinplanten, draagt dat bij aan een betere biodiversiteit. Dat komt omdat een variatie aan planten goed is voor meer vogels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten in de tuin. Daarnaast draagt een diversiteit aan planten bij aan een betere bodemstructuur en dat is allemaal met elkaar verbonden. Zorg daarom voor bloeiende bloemen en besdragende struiken. Daarmee zorg jij voor voedselbronnen en schuilmogelijkheden voor verschillende dieren en dat draagt bij aan een beter evenwicht in jouw tuin.
Meer vogels in je tuin
Vogels zijn ontzettend belangrijk omdat wij, mensen, vogels nodig hebben om te overleven. Door vogels in de tuin blijft het aantal insecten in je tuin namelijk in balans. Daarnaast bestuiven ook vogels planten en dan met name bloemen die geen geur hebben. Dat houdt in dat ongeveer 5% van de planten die wereldwijd gebruikt worden voor voedsel en medicijnen door vogels wordt bestoven. Hoe kun krijg jij meer vogels in je tuin? Naast voldoende beplanting in je tuin, helpt het om vogelhuisjes op te hangen en een plek te maken waar vogels kunnen drinken en badderen.
Klimop tegen de schutting
Heb je een schutting in je tuin? Laat er dan klimop tegenaan groeien. Klimop is een van de weinige planten die laat in het jaar bloeit (die bloei kan doorgaan tot december) en vormt naast een schuilplaats, ook een belangrijke bron van nectar. Bijen, vlinders en andere insecten kunnen daarom laat in het jaar nog veel nectar nuttigen voordat ze de winter ingaan. De bessen zijn voor vogels een goede voedingsbron. Dat allemaal samen maakt de klimop voor vogels, bijen, vlinders en nog vele andere insecten van onschatbare waarde.
Laat de natuur zijn gang gaan
Een tuin is iedere dag bezig met zichzelf te ontwikkelen en het is daarom niet nodig om het altijd netjes en opgeruimd te houden. Een tuin is namelijk in leven en het is dan ook juist goed voor de biodiversiteit om de natuur zijn gang te laten gaan. Dat betekent dat je onkruid best mag laten groeien, want brandnetels zijn bijvoorbeeld ontzettend belangrijk voor vlinders. Daarnaast is het schoffelen en aanharken van je tuin ook niet altijd nodig, want daarmee hou je juist de leefomstandigheden in stand voor de planten die je wilt bestrijden. Je kunt beter dus het onkruid laten staan totdat je nieuwe planten aanplant. Onkruid helpt voor een betere biodiversiteit en het verdwijnt vanzelf als je nieuwe planten aanplant die de bodem volledig bedekken.