Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

4x de mooiste mediterrane planten

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

 

Olijfboom

De olijfboom kan niet ontbreken als mediterrane plant in je tuin. Ze staan bekend om de prachtige karakteristieke uitstraling en robuuste stam. Hoe ouder de olijfboom, des te authentieker de stam is. Olijfbomen kunnen dan ook met gemak honderden jaren oud worden en gemiddeld wordt een olijfboom tussen de 300 en 600 jaar. Mocht je een oude olijfboom in je tuin willen, zorg dan voor een juiste verzorging van de boom. Oude olijfbomen zijn namelijk vaak wat kwetsbaarder dan jongere olijfbomen. 

Omdat olijfbomen voornamelijk in het Middellandse zeegebied voorkomen, houden ze van een zonnige omgeving. Toch kunnen olijfbomen over het algemeen goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Ze hebben alleen tijdens de wintermaanden vaak wat extra bescherming nodig. Olijfbomen zijn niet winterhard en moeten daarom beschermd worden tegen temperaturen onder de -10 graden Celsius. Pak de olijfboom in met vliesdoek, noppenfolie of jute zodat de wortels en de stam niet kunnen bevriezen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de wortels niet te nat komen te staan.

Olijfbomen houden van een snoeibeurt! De beste periode om je olijfboom te snoeien is dan ook als er geen vorst meer op komst is. Meestal is dat in het voorjaar rond de maand mei. Door je olijfboom te snoeien, maakt de boom nieuwe takken aan en dat is weer goed om een compact volle vorm te creëren.

 

           

 

Yucca

De inheemse yucca, ook wel de palmlelie genoemd, is een prachtige mediterrane plant die het goed doet in de Nederlandse tuin. De yucca herken je eenvoudig aan de waaier met lange, stekelige bladeren. Omdat de yucca oorspronkelijk uit een droog en zonnig klimaat komt, heeft de plant weinig zorg nodig tijdens de warme zomermaanden. Ook gedurende de winter zal een yucca weinig van je vragen. De plant kan namelijk goed tegen kou en wil alleen wat extra bescherming in de winter tegen vocht en sneeuw. Yucca’s kunnen droge winters tot -16 graden Celsius goed overleven, mits de kroon van de plant beschermd wordt. In Nederland zien we voornamelijk de yucca rostrata voorbij komen. Dit is een ontzettend sterke plant die het bijna overal goed doet!

 

      

 

Palm

Denk je aan een warm, zonnig land, dan denk je aan mooie palmbomen. Het geruis van palmboombladeren geeft voor velen een ultiem vakantiegevoel. Er zijn dan ook verschillende varianten palmbomen en iedere palm heeft unieke bladeren en vormen.

Ondanks dat palmbomen van nature uit de tropen komen, zijn er gelukkig verschillende varianten die goed tegen koudere omstandigheden kunnen. De bekendste winterharde palmbomen zijn de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei) en de Wagnerpalm (Trachycarpus wagnerianus). Deze palmsoorten kunnen tijdens de winter tot -16 graden Celsius buiten blijven staan, maar vragen tijdens strenge, langdurige vorst wel om de nodige bescherming. Deze bescherming kun je geven door een vliesdoek of noppenfolie om de palmboom heen te binden. Zo voorkom je dat de stam en wortels schade oplopen tijdens de winter.

Palmbomen hoeven over het algemeen niet gesnoeid te worden, maar als het echt nodig is kun je ervoor kiezen om dode en beschadigde bladeren weg te halen. De bladeren van palmbomen groeien uit het hart van de palm en trekken langzaam naar beneden toe. Zorg daarom dat je alleen de onderste rand bladeren snoeit en nooit uit het hart van de palm iets weghaalt. Zo voorkom je dat je gezonde bladeren snoeit met belangrijke voedingstoffen voor de boom. Daarnaast kun je de gedroogde punten van een blad eraf snijden om de bladeren mooier te maken. Voorkom dat je te vaak een palmboom snoeit, want ze groeien het beste wanneer je ze met rust laat.

 

           

 

Cipres

Een plaatje uit het Toscaanse landschap is toch wel de cipres, oftewel de Cupressus sempervirens. Dit is een sierlijke conifeer die eenvoudig te onderhouden is. De cipres herken je aan haar slanke vormen en groene kleur. Veel cipressen lopen in de vorm van een zuil en kunnen in Italië een hoogte bereiken van zo’n twintig meter. Toch zullen de meeste cipressen in het Nederlandse klimaat niet zo groot worden, hier behalen de bomen meestal een hoogte van zeven meter. De cipresboom houdt van een beschutte, zonnige plek in de tuin met een goed gedraineerde bodem. Zo zorg jij dat jouw cipres eenvoudig uitgroeit tot een mooie, smalle boom.

De cipres is niet volledig winterhard en moet daarom tijdens kouder weer beschermd worden tegen vorst. Om te voorkomen dat de stam en wortels schade oplopen van de kou, kun je de cipresboom inpakken met jute, noppenfolie of vliesdoek. Cipressen beginnen te bloeien vanaf februari. Zodra de 'vruchten' zijn uitgebloeid, mogen deze verwijderd worden om de groei van de cipres te bevorderen. Verder is het nodig om cipresbomen te snoeien om de vorm te behouden. Dat doe je het liefste in de maanden september en oktober. 

Kiezen voor een cipres heeft veel voordelen. Zo blijft de cipres het gehele jaar groen en is de boom ontzettend onderhoudsvriendelijk. Zo haal jij met een cipres heel eenvoudig een prachtige Toscaanse sfeer naar je toe!

 

          

 

 

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...