Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Ga voor een prachtig groen gazon!

Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

 

Welke mest is er?

Er zijn drie verschillende soorten mest: dierlijke mest, compost en kunstmest. Ondanks de verschillende manieren hoe deze mestsoorten ontwikkeld worden, hebben ze drie elementen met elkaar gemeen. Alle drie de meststoffen bestaan namelijk uit water, mineralen en organische stoffen. Daarnaast bevatten ze stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Dit zijn stoffen die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je planten.

 

 • Stikstof (N) – is belangrijk voor de bovengrondse (groene) onderdelen van het gras
 • Fosfor (P) – is belangrijk voor een sterke wortelgroei
 • Kalium (K) – is belangrijk voor de stevigheid, weerstand, ontwikkeling van celwanden en de aanmaak van suikers

 

Om je gazon te bemesten kun je zowel kiezen voor organische mest zoals dierlijke mest of compost als voor kunstmest. Over het algemeen is de werking van kunstmest sneller dan organische mest. Toch zorgt organische mest voor een betere groei van het gras en een betere structuur van de bodem.

 

Wanneer en welke mest heeft mijn gras nodig?

Het gazon kun je het gehele jaar door bemesten, maar over het algemeen wordt dit beperkt tot drie keer per jaar. Toch is het bepalend welk soort mest je wanneer neemt, omdat in het voorjaar het gazon andere voeding nodig heeft dan in het najaar.

 • Vanaf maart mag je voor het eerst het gazon bemesten. Dit is vaak het moment dat de temperatuur buiten omhoog gaat en het gras weer begint te groeien. Het gazon kan in deze tijd alle extra voedingstoffen gebruiken om goed te kunnen groeien.
 • Vanaf juni kun je voor de tweede keer wat mest over je gazon strooien zodat het gras voldoende voeding heeft om de zomer door te komen. Neem daarvoor organische mest zoals dierlijke mest of compost. Organische meststof helpt het gazon namelijk goed te herstellen.
 • Vanaf september kun je voor de laatste keer het gazon bemesten. Kies hiervoor voor speciale meststof voor het najaar. Zo kan het gras wortels ontwikkelen voor nieuw gras, wordt mosvorming beperkt en is je gazon beter bestemd tegen de kou.

 

In het voorjaar kies je voor bemesting met veel stikstof (N) en minder kalium (K), terwijl dat in het najaar juist andersom is. Mocht het zo zijn dat het gras wat kaal of droog is geworden tijdens de zomer, kun je ervoor kiezen in het najaar wat meer stikstof toe te voegen zodat het gras zich kan herstellen voordat de winter daadwerkelijk begint. 

 

 

      

 

Handig om te weten voordat je jouw gazon gaat bemesten

 

 1. Begin in februari met het strooien van kalk over je gazon. Kalk verbetert de zuurgraad in de bodem en zorgt dat de bemesting goed opgenomen wordt. Omdat kalk wat tijd nodig heeft om haar werking te doen, kun je het beste wachten met bemesten tot ongeveer vier weken nadat je kalk hebt gestrooid.
 2. Vanaf maart kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Het is aan te raden om voor het bemesten het gazon te maaien en te verticuteren omdat zo de meststoffen beter in de bodem opgenomen kunnen worden.
 3. Strooi de mest op een droog gazon en het liefste op het begin van de avond. Doordat het gras droog is, kunnen de meststoffen beter tot de grond komen. Door in het begin van de avond te bemesten, voorkom je dat het gras verbrand wordt door de mest in de zon.  
 4. Beregen het gazon na het bemesten van je gazon en zorg daarbij dat de korrels niet teveel van hun plek verschuiven. Door het gras te beregenen zorg je ervoor dat de korrels goed tot de bodem komen en dat het gazon evenredig bemest wordt.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

...Lees meer...
Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...