Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Hoe begin jij een eigen moestuin?

Hoe begin jij een eigen moestuin?

 

Het telen van eigen groenten is dé trend. Een eigen moestuin brengt namelijk een stukje geluk met zich mee. Door de moestuin gaan we weer even terug naar de basis en weten we wat we eten. Daarbij blijkt het onderhouden van een moestuin ook nog eens hartstikke gezond te zijn. Met je handen in de grond zorgt voor ontspanning, je komt tot rust en je ervaart minder stress. Begin vandaag nog met het aanleggen van een moestuin en eet in de zomer jouw eigen geteelde oogst. Met de juiste kennis kan iedereen een moestuin aanleggen en hier lees je hoe.

 

Begin in het voorjaar

Vanaf april begint de vorstvrijeperiode en kun je beginnen met het zaden en aanplanten van je moestuin. Dat betekent niet dat je in februari nog niet kan beginnen met het voorbereiden van je moestuin. De aarde van de moestuin kun je alvast voorbewerken door het onkruidvrij te maken en te voorzien van voldoende bemesting en compost. Daarnaast kun je binnen in kweekbakken alvast wat zaden laten uitgroeien tot jonge planten. Zodra het weer het toelaat kun je deze jonge planten aanplanten in de volle grond van je moestuin. Het voordeel hiervan is dat deze planten sneller groot zijn dan wanneer je ze als zaden buiten plant. Toch zullen de zaden die je vanaf april plant ook uitkomen. Zorg dat je per plant goed kijkt naar welke maand ze in de grond geplant mogen worden, want iedere plant is hierin anders. 

 

Kies een goede plek

Groenten groeien het beste op een plek in de zon. Groenten in de volle zon krijgen zelfs minder ziektes of aanvallen van insecten. Kies daarom een zonnige plek voor jouw moestuin met minimaal zes uur direct zonlicht.  Een goede verdeling in de moestuin is essentieel voor een harmonieuze groei van jouw planten. Zorg dat kleinere planten niet in de schaduw van hogere planten komen te staan. Dit kun je voorkomen door van klein naar groot te planten. Natuurlijk groeien sommige planten ook goed in de schaduw. Dit zijn voornamelijk bladgroenten zoals sla en spinazie.

 

Geef voldoende water

Vergeet je planten geen water te geven. Door voldoende water te geven zullen jouw planten goed groeien. Zorg met watergeven ervoor dat niet alleen de bovenste laag aarde nat wordt. De wortels van de planten liggen dieper in de aarde en moeten genoeg vocht krijgen. Het water moet ver genoeg de grond in kunnen trekken zodat jouw plantenwortels voldoende water kunnen opnemen. Genoeg water geven is dan ook essentieel voor gezonde planten in jouw moestuin.

 

           

 

Neem de juiste potgrond

Goede potgrond is essentieel voor een moestuin. De aarde van een moestuin moet het water goed doorlaten zodat de wortels voldoende water krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de potgrond voldoende compost, tuf en vermiculiet bevat.

 

  • Compost verbetert de bodemstructuur en zorgt dat planten de voedingstoffen beter kunnen opnemen.

  • Turf zorgt voor een betere zuurgraad van de grond en neemt vocht op.

  • Vermiculiet is een licht, korrelachtig mineraal en neemt ook vocht op en zorgt voor isolatie.

 

Natuurlijk kun je een mix voor potgrond zelf samenstellen, maar gelukkig bestaat er speciale potgrond voor moestuinen. De moestuin potgrond verschilt van universele potgrond doordat dit een mix is van compost, turf en vermiculiet is.

 

          

 

Kies groenten

Dan is het tijd om na te denken over welke groenten je wilt planten. Eenvoud is het toverwoord wanneer je beginner bent met het verbouwen van groenten in een moestuin. Ga voor een handjevol soorten groenten die ook nog eens gemakkelijk te verbouwen zijn. Denk hierbij aan bonen, tomaten, courgette, wortels, radijsjes sla en komkommer. Daarbij zijn er planten die elkaar versterken in hun groei en gezondheid, anderzijds zijn er planten die je liever niet naast elkaar zet. Een goede combinatieteelt in jouw moestuin zorgt voor een goede groei van jouw groenten en dat leidt tot minder ziektes en ongedierte. Denk daarom van tevoren goed na welke groenten je waar wilt plaatsen en zorg voor een harmonieuze moestuin.

 

     

 

Last but not least. Een moestuin moet onderhouden worden.  Zorg dat jouw planten voldoende water, licht en liefde krijgen. Houd je moestuin schoon en overzichtelijk, daardoor weet je precies wat je waar hebt geplant. Daarnaast zorgt onderhoud ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Dat helpt om een gezonde groenten en kruiden te telen en daar kun jij alleen maar meer van genieten!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga voor meer nuttige dieren in je tuin

De natuur houdt zichzelf in balans en dat geldt ook voor jouw tuin. Door een gezonde biodiversiteit in je tuin te koesteren, zorg jij ervoor dat ziekten en plagen zo veel mogelijk wegblijven. In samenwerking met Tuinbranche Nederland zetten wij verschillende nuttige dieren middels 'vrolijke tuinhulpjes' op een rijtje. Hierbij vertellen we wat ze voor jouw tuin betekenen en leggen we uit hoe je deze nuttige dieren naar jouw tuin kan lokken.

...Lees meer...
Maak je eigen pluktuin!

De zonnige dagen komen eraan en we kunnen weer heerlijk buiten genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Een mooie pluktuin is ideaal om je tuin te laten stralen, maar ook om de gezellige lentesferen mee naar binnen te brengen. Wil jij ook een mooie pluktuin? Wij leggen je uit hoe je dat kan doen.

...Lees meer...
Wat iedereen moet weten over tuinieren in het voorjaar en over IJsheiligen

Ga jij ook altijd vol enthousiasme de tuin in zodra het lente is? Het liefst ga je direct aan de slag om nieuwe planten met de mooiste geuren en kleuren aan te planten. Toch kun je het beste met sommige planten nog even wachten tot IJsheiligen is geweest. Dat heeft vooral te maken met de grote temperatuurverschillen overdag en in de nacht, maar ook met het feit dat in de periode voor IJsheiligen de kans op vorst een stuk groter is. ...

Lees meer...
Wat is biodiversiteit en hoe richt je jouw tuin ervoor in?

Biodiversiteit is een term die je steeds vaker hoort, alleen is het voor velen nog niet helemaal duidelijk wat het precies is. Wat houdt biodiversiteit precies in en hoe kun je jouw tuin inrichten dat het ten goede komt aan de biodiversiteit om je heen? Wij leggen het je graag uit.

...Lees meer...