Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

4 tips voor een vlindervriendelijke tuin

4 tips voor een vlindervriendelijke tuin

Naast hun prachtige schoonheid, dragen vlinders veel symboliek met zich mee. Zo staan vlinders symbool voor vrijheid, groei en onafhankelijkheid. Toch wordt maar liefst 40 procent van de bij- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Indien dat werkelijkheid wordt zal dat ook grote gevolgen voor de mens meebrengen. Het goede nieuws is dat jij een steentje kan bijdragen om het voortbestaan van deze bijzondere dieren te redden. Maak van je tuin een plek waar vlinders kunnen uitrusten en aansterken. Zo zorg jij ervoor dat deze mooie fladderaars nog een lang en gelukkig leven hebben. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

 

1. Zonnig vlinderplekje

Vlinders houden van warmte. Een belangrijk element van een vlindervriendelijke tuin is daarom ook de zon. Wanneer je een plekje voor vlinders aanlegt, doe je dat het beste op een zonnig stukje. Vlinders worden namelijk pas actief als hun vliegspieren zijn opgewarmd. Ze kunnen zichzelf niet opwarmen en daardoor halen ze hun warmte uit zonnestralen. Wil je nog meer vlinders in je tuin? Leg dan enkele donkere stenen op het zonnige plekje erbij. Vooral in de ochtend zullen vlinders dankbaar gebruik maken van de warmte die ze ontvangen vanuit de donkere steen. Zo zorg jij voor een heerlijk vlinderparadijsje in jouw tuin!

 

2. Voldoende beschutting

Vlinders houden van een windvrije omgeving. Dat creëer je door grotere planten aan te planten waar vlinders tussen kunnen schuilen. Wil je een windvrije plek creëren voor de vlinders? Zorg dan dat je dit op een zonnig stukje doet. Zo maak jij een fijne leefomgeving voor deze bijzondere dieren.

Vlinders hebben ook in de winterperiode voldoende beschutting nodig. In september en oktober daalt de temperatuur en gaan vlinders op zoek naar een plek om tot rust te komen. Vlinders brengen meestal de winterrust door als eitje, rups of pop. Ze overwinteren in de tuin in het gras, onder de bladeren of tussen de planten. Wacht daarom met het opruimen van oude bladeren tot het voorjaar. Wanneer je tijdens de winter het gras en de uitgebloeide planten laat staan, zo komen vlinders veilig de winterrust door.

 

     

 

3. Bloementuin

Zorg voor veel bloemen in je tuin! Iedereen weet dat vlinders fladderend door de lucht vliegen en neerstrijken van bloem tot bloem.  Het zijn de bloemen met nectar die zorgen dat deze bijzondere dieren kunnen aansterken. Nectar is een zoete stof die bestaat uit suikers, vitaminen en eiwitten. Het zijn vooral de vrouwelijke vlinders die deze zoete stof nodig hebben om eitjes te leggen. Zorg daarom dat jouw tuin bloemen heeft die van maart tot oktober bloeien. Wanneer je deze planten zoveel mogelijk in de zon en uit de wind plant, zorg jij voor een heerlijk klimaat voor de vlinders!

 

Goede vlinderlokkende planten

Om je tuin vlindervriendelijk te maken zijn er enkele planten die niet mogen ontbreken. Benieuwd naar deze vlinderlokkende planten? Wij hebben hieronder een selectie op een rijtje gezet:

 

 1. Vlinderstruik (Buddleja)
 2. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 3. Beemdkroon (Knautia arvensis)
 4. Sneeuwbal (Viburnum)
 5. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
 6. Herfstaster (Aster novi-belgii)
 7. Winterheide (Erica Darleyensis)
 8. Lavendel (Lavandula)
 9. Vaste muurbloem (Erysimum)
 10. Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)

 

Natuurlijk kun je ook bloembollen planten voor vlinders. 

          

 

4. Zorg voor water

Last but not least. Zorg voor wat water. Vlinders drinken vanuit ochtenddauw of landen bij stilstaand water. Om het vlinderparadijs af te maken, kun je zelf een drinkbakje maken voor deze vrolijke fladderaars. Leg op een bordje wat zand en steentjes en meng dat met water. Leg daarna nog enkele grote stenen aan de zijkant van het bakje. Daar kunnen de vlinders op landen zodat ze met hun tong het water kunnen opzuigen tussen het zand.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het voordeel van een kunstkerstboom

Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen bijna niet meer van echte kerstbomen te onderscheiden. Ieder jaar kun je jouw kunstkerstboom weer opnieuw gebruiken en ze zijn ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Dat maakt een kunstkerstboom ideaal voor in huis. Wil jij een mooie kunstkerstboom deze feestdagen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

...Lees meer...
Hoeveel kost het om mijn kerstboom te verlichten?

Over een tijdje zijn de feestdagen weer in zicht en kunnen we weer de kerstboom opzetten. Toch vragen steeds meer mensen zich af of ze nog wel de kerstboom willen opzetten omdat ze niet weten hoe duur het is om de verlichting te laten branden. Gelukkig kunnen wij jou gerust stellen. Het verlichten van je kerstboom (en zeker op LED kerstboomverlichting) stelt weinig voor. Het kost zelfs minder dan een kopje koffie! Wil je weten hoe dat zit? Wij leggen het je uit!&nbs...

Lees meer...
5 geschikte vogelplanten voor in de winter

Het najaar is een perfect moment om bomen en struiken aan te planten in je tuin. Waarom? Omdat de wortels de kans krijgen zich om in de wintermaanden alvast te ontwikkelen en daarmee geef jij planten een enorme voorsprong in het voorjaar. Maar ook vogels zijn gebaat bij het aanplanten van bepaalde bomen en struiken in het najaar. Dat komt omdat ze de vogels in de wintermaanden voorzien van voedsel en schuilplaatsen. Ben jij ook benieuwd welke planten je tuin winterg...

Lees meer...
Deze 6 planten zijn het geheim tegen wespen

Zit je in de zomer ook zo graag buiten? Gezellig barbecueën en tot in de late avonduren tafelen met vrienden en familie, dat is pas echt het ultieme zomergevoel! Maar zodra de zoetigheid op tafel komt, weten ook wespen de weg naar jouw tafel te vinden. Gelukkig is daar iets tegen te doen, want wist je dat er verschillende planten zijn die wespen graag vermijden? Wij vertellen je hier welke dat zijn.

...Lees meer...