
Naast hun prachtige schoonheid, dragen vlinders veel symboliek met zich mee. Zo staan vlinders symbool voor vrijheid, groei en onafhankelijkheid. Toch wordt maar liefst 40 procent van de bij- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Indien dat werkelijkheid wordt zal dat ook grote gevolgen voor de mens meebrengen. Het goede nieuws is dat jij een steentje kan bijdragen om het voortbestaan van deze bijzondere dieren te redden. Maak van je tuin een plek waar vlinders kunnen uitrusten en aansterken. Zo zorg jij ervoor dat deze mooie fladderaars nog een lang en gelukkig leven hebben. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.
1. Zonnig vlinderplekje
Vlinders houden van warmte. Een belangrijk element van een vlindervriendelijke tuin is daarom ook de zon. Wanneer je een plekje voor vlinders aanlegt, doe je dat het beste op een zonnig stukje. Vlinders worden namelijk pas actief als hun vliegspieren zijn opgewarmd. Ze kunnen zichzelf niet opwarmen en daardoor halen ze hun warmte uit zonnestralen. Wil je nog meer vlinders in je tuin? Leg dan enkele donkere stenen op het zonnige plekje erbij. Vooral in de ochtend zullen vlinders dankbaar gebruik maken van de warmte die ze ontvangen vanuit de donkere steen. Zo zorg jij voor een heerlijk vlinderparadijsje in jouw tuin!
2. Voldoende beschutting
Vlinders houden van een windvrije omgeving. Dat creëer je door grotere planten aan te planten waar vlinders tussen kunnen schuilen. Wil je een windvrije plek creëren voor de vlinders? Zorg dan dat je dit op een zonnig stukje doet. Zo maak jij een fijne leefomgeving voor deze bijzondere dieren.
Vlinders hebben ook in de winterperiode voldoende beschutting nodig. In september en oktober daalt de temperatuur en gaan vlinders op zoek naar een plek om tot rust te komen. Vlinders brengen meestal de winterrust door als eitje, rups of pop. Ze overwinteren in de tuin in het gras, onder de bladeren of tussen de planten. Wacht daarom met het opruimen van oude bladeren tot het voorjaar. Wanneer je tijdens de winter het gras en de uitgebloeide planten laat staan, zo komen vlinders veilig de winterrust door.
3. Bloementuin
Zorg voor veel bloemen in je tuin! Iedereen weet dat vlinders fladderend door de lucht vliegen en neerstrijken van bloem tot bloem. Het zijn de bloemen met nectar die zorgen dat deze bijzondere dieren kunnen aansterken. Nectar is een zoete stof die bestaat uit suikers, vitaminen en eiwitten. Het zijn vooral de vrouwelijke vlinders die deze zoete stof nodig hebben om eitjes te leggen. Zorg daarom dat jouw tuin bloemen heeft die van maart tot oktober bloeien. Wanneer je deze planten zoveel mogelijk in de zon en uit de wind plant, zorg jij voor een heerlijk klimaat voor de vlinders!
Goede vlinderlokkende planten
Om je tuin vlindervriendelijk te maken zijn er enkele planten die niet mogen ontbreken. Benieuwd naar deze vlinderlokkende planten? Wij hebben hieronder een selectie op een rijtje gezet:
- Vlinderstruik (Buddleja)
- IJzerhard (Verbena bonariensis)
- Beemdkroon (Knautia arvensis)
- Sneeuwbal (Viburnum)
- Hemelsleutel (Sedum spectabile)
- Herfstaster (Aster novi-belgii)
- Winterheide (Erica Darleyensis)
- Lavendel (Lavandula)
- Vaste muurbloem (Erysimum)
- Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)
Natuurlijk kun je ook bloembollen planten voor vlinders.
4. Zorg voor water
Last but not least. Zorg voor wat water. Vlinders drinken vanuit ochtenddauw of landen bij stilstaand water. Om het vlinderparadijs af te maken, kun je zelf een drinkbakje maken voor deze vrolijke fladderaars. Leg op een bordje wat zand en steentjes en meng dat met water. Leg daarna nog enkele grote stenen aan de zijkant van het bakje. Daar kunnen de vlinders op landen zodat ze met hun tong het water kunnen opzuigen tussen het zand.