Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Drie tips voor een vlindervriendelijke tuin

Drie tips voor een vlindervriendelijke tuin

Naast hun prachtige schoonheid, dragen vlinders veel symboliek met zich mee. Zo staan vlinders symbool voor vrijheid, groei en onafhankelijkheid. Toch wordt maar liefst 40 procent van de bij- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Indien dat werkelijkheid wordt zal dat ook grote gevolgen voor de mens meebrengen. Het goede nieuws is dat jij een steentje kan bijdragen om het voortbestaan van deze bijzondere dieren te redden. Maak van je tuin een plek waar vlinders kunnen uitrusten en aansterken. Zo zorg jij ervoor dat deze mooie fladderaars nog een lang en gelukkig leven hebben. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

 

1. Zonnig vlinderplekje

Vlinders houden van warmte. Een belangrijk element van een vlindervriendelijke tuin is daarom ook de zon. Wanneer je een plekje voor vlinders aanlegt, doe je dat het beste op een zonnig stukje. Vlinders worden namelijk pas actief als hun vliegspieren zijn opgewarmd. Ze kunnen zichzelf niet opwarmen en daardoor halen ze hun warmte uit zonnestralen. Wil je nog meer vlinders in je tuin? Leg dan enkele donkere stenen op het zonnige plekje erbij. Vooral in de ochtend zullen vlinders dankbaar gebruik maken van de warmte die ze ontvangen vanuit de donkere steen. Zo zorg jij voor een heerlijk vlinderparadijsje in jouw tuin!

 

2. Voldoende beschutting

Vlinders houden van een windvrije omgeving. Dat creëer je door grotere planten aan te planten waar vlinders tussen kunnen schuilen. Wil je een windvrije plek creëren voor de vlinders? Zorg dan dat je dit op een zonnig stukje doet. Zo maak jij een fijne leefomgeving voor deze bijzondere dieren.

Vlinders hebben ook in de winterperiode voldoende beschutting nodig. In september en oktober daalt de temperatuur en gaan vlinders op zoek naar een plek om tot rust te komen. Vlinders brengen meestal de winterrust door als eitje, rups of pop. Ze overwinteren in de tuin in het gras, onder de bladeren of tussen de planten. Wacht daarom met het opruimen van oude bladeren tot het voorjaar. Wanneer je tijdens de winter het gras en de uitgebloeide planten laat staan, zo komen vlinders veilig de winterrust door.

 

     

 

3. Bloementuin

Zorg voor veel bloemen in je tuin! Iedereen weet dat vlinders fladderend door de lucht vliegen en neerstrijken van bloem tot bloem.  Het zijn de bloemen met nectar die zorgen dat deze bijzondere dieren kunnen aansterken. Nectar is een zoete stof die bestaat uit suikers, vitaminen en eiwitten. Het zijn vooral de vrouwelijke vlinders die deze zoete stof nodig hebben om eitjes te leggen. Zorg daarom dat jouw tuin bloemen heeft die van maart tot oktober bloeien. Wanneer je deze planten zoveel mogelijk in de zon en uit de wind plant, zorg jij voor een heerlijk klimaat voor de vlinders!

 

Goede vlinderlokkende planten

Om je tuin vlindervriendelijk te maken zijn er enkele planten die niet mogen ontbreken. Benieuwd naar deze vlinderlokkende planten? Wij hebben hieronder een selectie op een rijtje gezet:

 

 1. Vlinderstruik (Buddleja)
 2. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 3. Beemdkroon (Knautia arvensis)
 4. Sneeuwbal (Viburnum)
 5. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
 6. Herfstaster (Aster novi-belgii)
 7. Winterheide (Erica Darleyensis)
 8. Lavendel (Lavandula)
 9. Vaste muurbloem (Erysimum)
 10. Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)

 

Natuurlijk kun je ook bloembollen planten voor vlinders. 

          

 

4. Zorg voor water

Last but not least. Zorg voor wat water. Vlinders drinken vanuit ochtenddauw of landen bij stilstaand water. Om het vlinderparadijs af te maken, kun je zelf een drinkbakje maken voor deze vrolijke fladderaars. Leg op een bordje wat zand en steentjes en meng dat met water. Leg daarna nog enkele grote stenen aan de zijkant van het bakje. Daar kunnen de vlinders op landen zodat ze met hun tong het water kunnen opzuigen tussen het zand.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

...Lees meer...
Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...