Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Veilig met je hond de winter door

Veilig met je hond de winter door

 

Ieder seizoen heeft zijn eigen charme, zo ook de winter. Daar hoort natuurlijk heerlijke wandeling met je hond bij. Samen door de witte weilanden en over het knisperende bevroren gras. Daarbij kan je hond het koud krijgen. Met koud weer heeft je hond namelijk vaak net iets meer nodig dan normaal. Honden leven steeds meer bij ons binnen in huis en hun vacht wordt daardoor minder dik. Dat zorgt ervoor dat je hond voor de winterse kou en nattigheid te weinig beschermd is. Hieronder lees je wanneer je hond het koud heeft en vind je enkele tips waar je op kan letten als je gaat wandelen met koud winterweer. 

 

Wanneer heeft jouw hond het koud?

Iedere hond is anders en dat is zeker zichtbaar in de hoeveelheid bescherming die een hond nodig heeft tijdens koud of nat weer. De behoefte van je hond is afhankelijk van enkele factoren zoals leeftijd, ras, vacht, vetgehalte en spiermassa. Daarbij zien we dat grote honden minder moeite hebben om zich warm te houden in de winter dan kleinere honden. Hoe dat kan? Grote honden hebben vaak een dikkere vacht en een hoger vetgehalte. Dat zorgt ervoor dat de warmte bij grote honden vaak beter behouden blijft in het lichaam. Grote honden vertonen daardoor meestal bij temperaturen rond de 3 °C pas tekenen van kou. Bij kleine honden is dit al veel eerder. Veel kleine honden hebben namelijk een minder dikke vacht en een lager vetgehalte. Dat zorgt ervoor dat ze bij temperaturen van 8 °C al verschijnselen kunnen vertonen van onderkoeling. Heb je een kleine hond? Dan doe je er goed aan om hem (vooral in de winter) warm te houden door hem een jasje aan of dekentje om te doen. Dit is niet om je hond te vermenselijken, maar puur om je hond goed warm te houden. Bij middelgrote honden denken we vaak dat ze zich goed warm kunnen houden. Toch vertonen middelgrote honden al bij temperaturen rond 5 °C tekenen van kou. Zorg daarom goed voor je trouwe viervoeter en houd hem vooral in de winter goed warm!

 

      

 

Onderkoeling bij een hond

Een hond zal de volgende verschijnselen vertonen bij onderkoeling:

  • Rillingen
  • Maakt weinig contact
  • Moeizame ademhaling
  • Verzwakte hartslag

Mocht je hond bovenstaande symptomen vertonen dan doe je er goed aan om je hond naar een warme omgeving te brengen en op te warmen met wat dekens. Daarnaast kun je hem suiker geven en iets warms te drinken. Daarvan zal jouw hond snel opknappen. Voor de zekerheid kun je contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts zal je verder helpen met verdere instructies.

 

      

 

Veilig met je hond in de winter naar buiten

Lekker door het bos met een heerlijke winterwandeling, daar kan je viervoeter natuurlijk niet bij ontbreken! Er zijn enkele dingen waar je op kan letten tijdens het uitlaten van je hond. Natuurlijk is het belangrijk om je hond goed zichtbaar te maken voor anderen met een verlichte halsband of een reflecterend hesje. Daarnaast is het dus belangrijk om je hond warm te houden. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je hond voldoende beweegt en zijn vacht zoveel mogelijk droog blijft. Een droge vacht isoleert namelijk beter en zorgt ervoor dat jouw hond goed warm blijft. Verder kun je jouw hond tegen de kou beschermen met eventueel een jasje of een dekje. Sommige honden hebben namelijk eerder een jasje nodig voor het praktisch nut om warm te blijven. Heb je heerlijk gewandeld en is je hond door het hoge gras gerend en geraasd? Dan is het belangrijk om je hond na het wandelen goed droog te maken met een handdoek. Zo komt hij eerder weer op temperatuur en komt jouw hond veilig de winter door!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lemax 2023: Nieuwe collectie

De Lemax 2023 collectie bevat verrassende items om jouw kerstdorp verder uit te breiden. Wat kun je verwachten van de Lemax 2023 collectie? Dit jaar zijn er weer veel nieuwe Lemax items toegevoegd aan onze collectie, in ieder kerstdorp thema valt wel iets te beleven! Wij hebben de 10 leukste nieuwe items uit populaire kerstdorp thema’s voor je op een rijtje gezet!

...Lees meer...
15 tuintips voor september

De herfst hangt in de lucht. Het is frisser, de dagen worden alweer korter, bloeiende planten raken over hun hoogtepunt heen. Maar wie weet krijgen we nog een mooie, lange nazomer.

Lees meer...
Je gazon weer groen in 5 stappen

We begrijpen dat de huidige zomerse omstandigheden je gazon kunnen hebben uitgedroogd en verkleurd. Maar geen zorgen, Tuincentrum Leurs staat voor je klaar met praktisch advies om je gazon weer een gezond groen kleurtje te geven! Volg deze vijf stappen en geniet snel weer van een prachtig gazon:

...Lees meer...
Deze 6 planten zijn het geheim tegen wespen

Zit je in de zomer ook zo graag buiten? Gezellig barbecueën en tot in de late avonduren tafelen met vrienden en familie, dat is pas echt het ultieme zomergevoel! Maar zodra de zoetigheid op tafel komt, weten ook wespen de weg naar jouw tafel te vinden. Gelukkig is daar iets tegen te doen, want wist je dat er verschillende planten zijn die wespen graag vermijden? Wij vertellen je hier welke dat zijn.

...Lees meer...