Vandaag zijn wij helaas gesloten
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Met de barbecue de winter door

Met de barbecue de winter door

Barbecueën in de wintermaanden wint steeds meer aan populariteit. Voorheen werd vooral de barbecue in de zomer gebruikt, maar tegenwoordig zien we steeds meer mensen het gehele jaar door barbecueën. Daarbij zien we dat vooral wintergerechten goed tot hun recht komen op de barbecue. Ook de manier hoe we een barbecue gebruiken is aan het veranderen. Het kiezen voor een goede barbecue is daarom ook zeer aan te raden. Reden genoeg dus om ook in de winter eens wat vaker de barbecue te gebruiken. Maar waar komt deze trend vandaan en waar moet je precies op letten?

 

Veranderende winters

Een van de redenen waarom we steeds meer gaan barbecueën heeft te maken met de veranderende winters. Ondanks dat het buiten nog steeds goed koud kan worden, beginnen de winters later en blijven de temperaturen warmer dan voorheen. Daardoor gebruiken we de barbecue langer na de zomer en vaker in de winter.

Daarnaast zien we een trend in het gebruik van de barbecue. Voorheen diende de barbecue vooral voor het braden van een simpel stukje vlees met wat groenten. Dat werd vaak gecombineerd met overige gerechten zoals vers brood en luchtige salades. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen specificaties. Dat maakt het mogelijk om de barbecue voor veel meer dingen te gebruiken dan alleen braden. Zo zijn er tegenwoordig modellen waar je op verschillende manieren kan grillen, roken en wokken. We zijn de barbecue daarom steeds meer gaan beschouwen als een verlengde van een keuken. Dat brengt, naast nieuwe functionaliteiten bij barbecues, ook een hele nieuwe manier van koken met zich mee.

 

Winterbarbecue

Winterbarbecue wint dus steeds meer terrein en die trend omarmen we graag. Wat vaak niet bekend is, is dat de barbecue op verschillende manieren ’s winters gebruikt kan worden. Zoals in de zomer de gehele barbecue buiten organiseren is voor velen bekend, maar steeds vaker zien we het gebruik van de barbecue ook als het verlengde van een keuken. Dat houdt in dat de barbecue gebruikt wordt als oven waar bijvoorbeeld middels slow cooking vlees gegaard wordt. Hierbij blijven we binnen om de maaltijden te nuttigen, maar betrekken we de barbecue bij het klaarmaken van de gerechten. Het grote voordeel hiervan? Geuren laat je buiten, terwijl je de smaken en aroma’s mee naar binnen neemt. Logisch dus dat dit steeds meer aan populariteit wint!

    

Goed gebruik van de winterbarbecue

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker bij een winterbarbecue. Om goed gebruik te maken van de barbecue, zijn er enkele punten waar je rekening mee kunt houden.

Het belangrijkste is de keuze voor een geschikt model. Neem daarbij altijd een barbecue met een deksel en het liefste met geïsoleerde wanden. Zo blijft de warmte goed behouden en dat bespaart brandstof zoals houtskool en gas. Daarnaast duurt het minder lang om de barbecue op de goede temperatuur te krijgen waardoor je sneller kan beginnen. Wil je helemaal goed de winterbarbecue ingaan, kun je natuurlijk altijd kiezen voor een Kamado zoals Big Green Egg of The Bastard. Dit zijn modellen met keramische wanden die zelfs in de meest koude temperaturen de warmte goed weten te behouden. Kortom, een goede investering is bij een winterbarbecue het geld meer dan waard.

  

Daarnaast is het belangrijk om te barbecueën op een plek met voldoende ruimte en licht. Zo zie je goed wat je aan het bakken bent! Heb je een overkapping in je tuin? Zet je barbecue ver genoeg van de overkapping af zodat de rook van de barbecue goed weg kan trekken. De beste plek om te barbecueën is dan ook in de openlucht, maar voldoende uit de wind.

Verder is het belangrijk om goed de temperaturen te kunnen lezen. De meeste barbecues hebben een temperatuurmeter ingebouwd. Heeft jouw barbecue geen temperatuurmeter? Dan zijn er verschillende temperatuurmeters beschikbaar die eenvoudig te monteren zijn en heel goed de warmte van de barbecue zichtbaar maken. Ga je in de wintermaanden aan de slag met een groter stuk vlees op je barbecue? Zorg dan voor een goede kerntemperatuurmeter. Deze temperatuurmeter kun je in het vlees steken waardoor je precies de temperaturen van het vlees kunt aflezen. Hierdoor weet je beter welke temperatuur de barbecue kan aanhouden om het vlees goed te laten garen. Dit is ontzettend handig bij recepten die niet speciaal voor de barbecue geschreven zijn. Bij deze recepten dienen de temperaturen als houvast om tot het juiste resultaat te komen. Op deze manier kun je met iedere barbecue elk recept goed op tafel zetten.

 

Laat de winter maar komen, bon appétit!

  

 

Ontdek nu onze nieuwste Weber winteraanbiedingen! Ga hier naar de actie.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 luchtzuiverende kamerplanten

Wist je dat de luchtkwaliteit waarin wij leven, ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid? Daarom is het des te belangrijker om planten in huis te nemen die onzuiverheden uit de lucht filteren. Hieronder vind je vijf groene luchtzuiveraars die je zeker in huis wilt nemen.

...Lees meer...
Kerstthema – Pink Forest

Pink Forest is een kerstthema dat je meeneemt naar een prachtige fantasiewereld in een magisch bos. Dit thema zorgt voor een dromerige wereld in een weelderige natuur. Tijdens de feestdagen tover jij jouw omgeving om tot een sprankelend sprookje vol met fantasiefiguren en betoverende lichtjes. 

...Lees meer...
Leurs Thuis Tip: Quicktreestand

Is jouw kerstboom al opgetuigd? Bij velen zal tijdens de feestdagen de kerstboom weer een stralend middelpunt vormen vol betoverende lichtjes en glinsterende versieringen. Maar het begint met een boom recht in de standaard te plaatsen. Daarom deze keer in de Leurs Thuis Tip een uitleg over hoe je simpel en snel jouw kerstboom startklaar maakt om op te tuigen.

...Lees meer...
Kerstthema – Masquerade

Het Masquerade kerstthema is een kleurrijk spektakel met een chique uitstraling. We zien een overdaad aan versieringen met elementen geïnspireerd op een exclusieve cocktailparty. Dit bruisende thema vormt eenheid door continu dezelfde heldere kleuren in de versieringen terug te brengen. De overdaad aan luxe in combinatie met maskers, cocktails en veren zorgen samen voor een mysterieus geheel.

...Lees meer...