Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Salvia: tuinplant van het moment

Salvia: tuinplant van het moment

De Salvia is een prachtige plant die in geen enkele (moes)tuin mag ontbreken. Naast het keukenkruid, de geurige en overheerlijke salie, zijn er ongelooflijk veel siersoorten die nu volop bloeien met lipbloemen in de meest prachtige kleuren. Ook bijen doe je een groot plezier met een Salvia. Er zijn goed winterharde en minder vorstbestendige soorten. Die laatste plant je bij voorkeur in een pot, op je terras of balkon, mits de Salvia daar voldoende zon krijgt.

Salvia's in soorten en maten

Herfstsalie, ananassalie, meelsalie, muskaatsalie, blauwe salie, zilversalie, gewimperde salie. Het plantengeslacht Salvia is enorm groot en divers. Er zijn salies met dik, wollig blad en met heel kleine donkergroene, glanzende blaadjes. Het keukenkruid wordt circa 40 centimeter hoog, maar er zijn soorten die makkelijk sierlijke stengels van wel 120 centimeter hoogte krijgen. Voor elk wat wils dus! En een Salvia kan eindeloos lang bloeien.

Trendy Salvia's

Zoals bij veel tuinplanten zijn er ware rages, waardoor een bepaalde variëteit opeens overal opduikt, in eigen land en buurlanden.

  • De laatste jaren is de Salvia 'Hot Lips' helemaal 'hot'. Deze is bij uitstek geschikt voor in een pot, want hij is niet 100 procent winterhard. Deze herfstsalie bloeit rood-wit van mei tot november. De bloemen worden soms helemaal wit of juist helemaal rood, afhankelijk van de temperatuur. In Engeland is vorig jaar de opvolger gelanceerd, de Salvia greggii 'Amethyst Lips', die purper-witte bloemen heeft, goed winterhard is en met zijn circa 90 centimeter bijna twee keer zo hoog wordt als de 'Hot Lips'.
  • Ook de donkerpaars bloeiende Salvia 'Amistad' zien we al jaren op de bekende tuinbeurzen en dus ook in de tuin. De plant bloeit van juni tot november en wordt circa 100 centimeter hoog. Ook de 'Amistad' is niet volledig winterhard, dus zet hem in een grote pot in de volle zon en zorg bij vorst voor voldoende beschutting en bescherming.
  • Alle Salvia's uit de 'Wendy'-serie slaan in onze Europese contreien goed aan. Misschien mede omdat er een mooi verhaal achter deze salie schuilgaat. De reeks is in Australië gecultiveerd en een deel van de opbrengsten van de verkoop van Salvia's als 'Ember's Wish', 'Wendy's Wish' en 'Love and Wishes' gaat naar het goede doel; het vervullen van kinderwensen. De bloemen zitten in het kleurenspectrum van lipstick roze en magentarood. De wenssalies worden circa 80 centimeter hoog en de een is iets vorstbestendiger dan de andere.
  • Inmiddels eigenlijk een klassieker, die veel tuinontwerpers toepassen, want het is een betrouwbare, prachtige salie: Salvia nemorosa 'Caradonna'. Deze veldsalie bloeit donker paarsblauw van juni tot september en wordt circa 90 centimeter hoog.
  • Je bent er dol op of je hebt er helemaal niks mee: de scharlei of muskaatsalie. De Salvia sclarea var. turkestanica wordt 120 centimeter hoog, bloeit met parelmoerkleurige bloemen van juni tot augustus en kan ook halfschaduw verdragen. Tijdens de bloei en na een regenbui geurt de plant sterk. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen krijgen er de rillingen van. Deze opvallende tweejarige plant je in het najaar of vroeg in het voorjaar.

Salie als smaakmaker in de keuken

De eetbare salie is de gewone of echte salie, de Salvia officinalis, een semi-wintergroene struik met verhoutende takken. Hij wordt circa 40 centimeter hoog, houdt van zon en een beetje kalk en kan zowel in een pot als in de tuin geplant worden. Het blad is doorgaans geheel grijs of grijsgroen, maar er zijn ook salies met geel- of paarsbonte bladeren. De bekende Salvia officinalis 'Berggarten' heeft grijsgroen blad, bloeit lichtblauw of mauve van juni tot juli en heeft dik, grijzig en groot blad. Groeit snel en is sterk, zowel wat smaak als houdbaarheid betreft. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

...Lees meer...
Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...