Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Wie wordt er nu niet blij bij het zien van een vlinder? Net als bijen hebben deze delicate fladderaars het helaas moeilijk. Tal van instanties proberen er iets aan te doen. Jij kunt ook je steentje bijdragen. Zo staat de nationale vlindertelling weer voor de deur. In België kun je op zaterdag 28 en zondag 29 juli meedoen met Het Grote Vlinderweekend. In Nederland wordt het tienjarig jubileum van de vlindertelling gevierd met een vlinderteltiendaagse, van 27 juli tot en met 5 augustus 2018.

Vlinders tellen

Je kunt meedoen door je te registreren via de sites www.vlindermee.nl of www.natuurpunt.be, de vlindermee-app te downloaden of in te loggen via Facebook. Kies een zonnig moment, want dan zijn de vlinders het meest vlieglustig, kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer die. Weet je niet om welke soorten het gaat, maak dan een foto van de vlinders en zoek de soort op bovengenoemde sites op. Meld alleen het maximale aantal van een vlindersoort dat je op een bepaald moment tegelijkertijd zag. Je kunt in je persoonlijke account ook voor meerdere tuinen een telling doorgeven, bijvoorbeeld voor je moes- of volkstuin.

7 Vlindervriendelijke tuintips

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën en pesticiden.
  2. Maak je tuin groener. Vervang tegels door planten en de schutting door een (klimop)haag.
  3. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen en vaste planten, zoals krokussen, lavendel, ijzerhard (Verbena bonariensis), rode valeriaan, koninginnekruid (Eupatorium), hemelsleutel (Sedum) en herfstaster.
  4. Creëer hoogtes en laagtes in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en vlinders houden van beschutte plekken.
  5. Laat waar mogelijk waardplanten (waarvan de rupsen van de vlinders kunnen eten) staan, zoals een plukje brandnetels, hulst, klaver, klimop, koolzaad, brem, Oost-Indische kers, struisgras en moerasspirea.
  6. In het najaar is rottend fruit een belangrijke voedselbron voor vlinders. Laat afgevallen appels en peren of ander fruit in je moestuin liggen, of leg overrijp fruit in een schaal op de tuintafel.
  7. Maak de tuin niet te netjes en laat her en der bladeren of takjes gewoon liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de resten kunnen overwinteren. Of hang een vlinderkastje op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

...Lees meer...
Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...