Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

De moestuin in mei

De moestuin in mei

Mei is een geweldige maand, want alles groeit als een dolle. Vanaf 15 mei, als de IJsheiligen voorbij zijn en de kans op nachtvorst zo goed als geweken is, kunt u met een gerust hart van alles zaaien en planten. Tien tips om volop te kunnen genieten van een rijke, gezonde en smakelijke oogst.

 • Vorstgevoelige gewassen die u binnenshuis heeft voorgezaaid, zoals aubergines, paprika’s en tomaten, kunnen naar buiten nadat u ze heeft laten ‘afharden’: zet ze elke dag een paar uur langer in de tuin, op het terras of op het balkon.
 • Sommige gewassen kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Zet bamboestokken of rijshout bij tuinbonen, erwten en tomatenplanten. 
 • Zaaien in volle grond: bietjes, bonen, broccoli, late erwten, wortelen, sla, radijzen, rucola, knollen, ui, prei, spinazie en – na IJsheiligen – courgettes, komkommers, meloenen en maïs. Vergeet niet een label met de naam van het gewas erbij te zetten.
 • Oogsten: rabarber, radijs, rapen, koolrabi, kervel, kropsla, spinazie, ui en prei.
 • Bescherm wortelen, pastinaken en koolsoorten tegen wortelvlieg, koolvlieg, witte vlieg en aardvlo met vliesdoek of insectengaas. Aardvlo houdt u ook weg bij de kolen door er een rand mosterdzaad rond te strooien. Misleid de wortelvlieg door uien of preien bij de wortels te planten of zaaien. Ook sterk geurende kruiden als basilicum, citroenkruid en dille houden schadelijke insecten op afstand.
 • Plant keukenkruiden die binnen in pot hebben overwinterd buiten uit. Geef ze nieuwe aarde en eventueel een grotere pot als u ze niet in de volle grond plant. Het is ook een goede tijd om een kruidentuintje aan te leggen. En zaai eens wat venkel of dille tussen de vaste planten in de border. Met hun tere blad en mooie schermbloemen zijn het uitstekende ‘weefplanten’, die een natuurlijke overgang vormen tussen hoge en lage vaste planten.
 • Ook onkruid schiet in mei overal uit de grond. Schoffelen tijdens droog weer maakt veel handmatig wiedwerk overbodig.
 • Breng een mulchlaag aan rond frambozen- en bessenstruiken om de grond koel en vochtig te houden. Dun de takken van een kruisbesstruik uit zodat de bessen groter kunnen uitgroeien.
 • Er zijn tal van kleine fruitbomen die in een grote pot of in een kleine tuin passen. Door ze in de winter te snoeien houdt u hun formaat makkelijk ‘binnen de perken’.
 • Mei is een goede maand om een druif te planten. Een aanwinst tegen een kale muur, schutting of pergola op het zuiden!

Meer moestuintips? Bezoek ons tuincentrum in Venlo.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

4x de mooiste mediterrane planten

Met mediterrane tuinplanten waan jij je in een zuidelijke oase van rust, ontspanning en geluk. Mediterrane planten zijn ontzettend populair en daarom zetten wij hier de vier meest gekozen voor je op een rijtje.

...Lees meer...
Alles wat je moet weten over hydroplanten

Hydroplanten winnen steeds meer aan populariteit en wij begrijpen wel waarom. Voor planten van de hydrocultuur heb je namelijk geen groene vingers nodig. Doordat ze op water leven kan iedereen voor een mooie hydroplant zorgen. Hier lees je wat hydroplanten precies zijn en hoe je ze moet verzorgen.

...Lees meer...
Ga voor een prachtig groen gazon!

Is het gras groener bij de buren? Dan is het tijd om te bemesten. Een mooi gazon is eenvoudiger te behalen dan je denkt. Met de juiste bemesting en voldoende onderhoud zorg jij voor een stralend groen gazon deze zomer. Hier lees je alles wat je moet weten over het bemesten van jouw gazon.

...Lees meer...
Alle voordelen van de Weber Mastertouch barbecue

Ga jij deze zomer ook weer heerlijk barbecueën? Er zijn veel verschillende barbecues verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Toch is de houtskoolbarbecue voor velen nog steeds een grote favoriet. Wij laten met de Weber Mastertouch zien welke voordelen deze houtskoolbarbecue heeft en hoe jij hem goed kunt gebruiken.

...Lees meer...