Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

5x tips om vuurwerkstress bij je huisdieren te verminderen

5x tips om vuurwerkstress bij je huisdieren te verminderen

Veel huisdiereigenaren kennen het probleem: je huisdieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Vooral honden en katten zijn vaak zeer angstig voor het geknetter en de harde knallen buiten, maar ook vogels en knaagdieren ervaren vaak stress tijdens de jaarwisseling. 

Wat kun je doen om de jaarwisseling zo prettig mogelijk te maken voor je huisdieren?

 1. Zorg dat je huisdier niet kan ontsnappen
  Sluit al je ramen en deuren zodat je huisdier niet weg kan lopen of vliegen, wees ook extra voorzichtig wanneer je de deur opent om zelf naar buiten te gaan. 
  Honden kun je het beste aanlijnen rond de jaarwisseling, niet alleen zodat je hond niet weg kan lopen, maar ook zodat je hond geen vuurwerk(resten) opeet. Indien je hond angstig is kun je het beste voor het donker een (extra groot) rondje gaan wandelen. Wanneer het licht is wordt er namelijk vaak minder vuurwerk afgestoken dan wanneer het donker is. 

 2. Zorg dat je je huisdier terug kunt vinden
  Je moet er waarschijnlijk niet aan denken dat jouw huisdier wegloopt, toch verschijnen er ieder jaar (helaas) veel berichten van mensen die hun huisdier kwijt zijn na de jaarwisseling. De kans dat je je huisdier terugvindt als het tóch wegloopt is aanzienlijk veel groter als je huisdier gechipt is of een halsband met een penning draagt. In onze winkel vind je een ruim assortiment aan halsbandkokertjes, (personaliseerbare) penningen en zelfs een gps-tracker voor jouw hond of kat! Tip: zorg ervoor dat de penning van je huisdier voorzien is van je contactgegevens, zo kunnen de reddende engelen je makkelijk bereiken om jou en je huisdier te herenigen. 

 3. Maak de omgeving zo prettig mogelijk
  Als je huisdier erg bang is, houd hem of haar dan zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk. Als dit niet mogelijk is, sluit dan je gordijnen en doe de lichten aan, zo beperk je overlast van de lichtflitsen die het vuurwerk veroorzaken. Je kunt er ook voor kiezen om het verblijf van je huisdier af te dekken met een (dikke) deken (let wel op dat je huisdier dan nog voldoende zuurstof krijgt). Zet ook de radio aan en zet een leuk muziekje op, dit beperkt de impact van de knallen buiten. 

 4. Zorg voor afleiding
  Je kunt je huisdier afleiding bieden met bijvoorbeeld speeltjes, (hersenwerk)spelletjes of iets lekkers om aan te knagen. Kies bij voorkeur iets dat lang meegaat, zoals een hard bot voor een hond of een knabbelstaaf voor je vogels of knaagdieren. In onze winkel vind je altijd iets leuks of lekkers voor jouw huisdier(en), bekijk hier ons assortiment. 

 5. Doe 'zoals je altijd doet'
  Je huisdieren hebben er geen baat bij als je hun vertrouwde plekjes verplaatst, kalmeringsmiddelen toedient of hen overdreven veel aanhaalt om hen te troosten. Straf je huisdier ook absoluut niet onder deze omstandigheden. Dit versterkt mogelijk het angstgedrag!

  Laat je huisdieren zelf bepalen waar ze willen zitten/liggen, dat voelt voor hen namelijk als de veiligste plek. Het kan zijn dat je huisdier deze veiligheid bij jou zoekt en graag bij je wilt zijn. Dat mag je zeker opvatten als compliment, maar ook in dit geval is het, het beste om gewoon rustig te blijven zitten en te 'doen zoals je altijd doet'. Je kunt wel extra troost bieden door bijvoorbeeld een hand op het lichaam van je huisdier te laten rusten. 
   

Alles voor je huisdier vind je bij Leurs!

In onze winkel vind je alles om je huisdier te verzorgen én verwennen, het assortiment is eindeloos! Kom eens langs en laat je inlichten door een gespecialiseerde medewerker op de dierenafdeling. Zij geven deskundig advies over voeding, maar ook over de aanschaf, verzorging en/of opvoeding van je huisdier.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstboom eruit...en nu?

Wellicht ken je het gevoel...

Lees meer...
9 x de beste last-minute cadeautips

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor onder de boom deze kerst? Wellicht voor die ene persoon die ''alles al heeft'', die ''niets weet om te vragen'', die ''niks wilt'' of iemand die wel een extra cadeau verdient deze kerst. Wij hebben onze beste cadeautips voor je op een rij gezet: 

...Lees meer...
Tip voor op de winterbarbecue | recept

Tip voor op de winterbarbecue!

...Lees meer...
5x kerstdorp inspiratie

De kerst staat voor de deur! Ben jij van plan om een eigen kerstdorp te bouwen dit jaar?
...

Lees meer...