
Tip voor op de winterbarbecue!
Flammkuchen, flammekueche of Tarte Flambée. Dit heerlijke recept voor op de winterbarbecue komt uit het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk, Elzas-Lotharingen of Alsace-Lorraine. Afhankelijk van aan welke grens kant van de grens je het vraagt, worden de verschillende benamingen gebruikt. Het recept leent zich perfect voor een heerlijke herfst- of winterbarbecue!
Onze collega Jan deelde zijn favoriete recept:
Benodigdheden
-
Pizzasteen, rond of rechthoekig
-
Houten plank, ca 30 x 40 cm
Al deze benodigdheden en nog veel meer vind je hier.
Ingrediënten
Flammkuchenn-deeg | Kant-en-klaar of zelfbereid |
Crème fraîche | Beker 125 gram |
Zalmsnippers | Verpakking 150-200 gram |
Rode ui | 1-2 |
Knoflook | 3-4 teentjes |
Geraspte kaas | ca. 50-100 gram |
Zout en peper | naar smaak |
Bloem of Semolina (maïsmeel) | Naar behoefte |
1. Voorverwarmen
Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 225-230°C. Mocht de barbecue nog ontbreken, bekijk dan deze eens!
2. Het deeg voorbereiden
Kant en klaar deeg rol je met het bakpapier eronder uit op de houten plank. Zelfgemaakt deeg leg je op de pizzaschep. Bestuif de pizzaschep eerst met een laagje bloem of semolina, zo kun je de Flammkuchen straks makkelijker verplaatsen van de spatel naar de pizzasteen. Rol het deeg uit en maak dit goed vlak.
3. Beleggen
Verdeel met de bolle kant van een lepel een dunne laag crème fraîche over het deeg. Gebruik niet meer dan de helft van crème fraîche.
Nu kun je de crème fraîche met peper en zout bestrooien. Snijd de rode ui in halve ringen, en verdeel deze gelijkmatig over het deeg.
Voeg eventueel nog wat zalmsnippers, halve zwarte olijven, in vieren gedeelde cherrytomaatjes, of fijngesneden knoflook toe. Dit zorgt naast nog wat extra smaak ook voor een mooi kleurcontrast. De kunst is om alle ingrediënten gezamenlijk een smaak te laten geven zonder dat het één het andere overheerst.
Als finishing touch strooi je de geraspte kaas over het geheel.
4. Bakken
Plaats de Flammkuchen in de barbecue op de voorverwarmde pizzasteen en bak 6 tot 8 minuten.
5. Serveren
Neem de Flammkuchen van de steen met de pizzaspatel en leg de Flammkuchen op de houten plank. Snijdt deze vervolgens in stukjes die je met de hand kunt eten.
Wijnliefhebber? Serveer met een mooie witte wijn, het liefst eentje met een friszuur karakter. Richtig Lecker!
6. Genieten
Geniet van je Flammkuchen, Bon Appétit!
Alles voor een geslaagde (winter)barbecue
In onze winkel vind je een uitgebreid assortiment aan barbecues, buitenkeukens en alle andere benodigdheden om er een geslaagde barbecue van te maken. Je hoeft alleen nog de boodschappen te doen en het grillen kan beginnen! Ons deskundige team adviseert je graag in onze winkel of bestel snel en gemakkelijk online.