Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

5 tips om van jouw kerstdorp een succes te maken

5 tips om van jouw kerstdorp een succes te maken

De feestdagen staan weer voor de deur. Ben jij van plan om een eigen kerstdorp te bouwen dit jaar?
Voor velen is dit een jaarlijkse traditie waar ze lang naar uit kijken, of je nu een beginner bent of al járen je eigen dorpen bouwt, dit blog gaat je gegarandeerd helpen!
We beginnen met het 5-stappenplan voor een geweldig kerstdorp:

Je eigen kerstdorp bouwen in 5 stappen:

1. Een goed begin is het halve werk
Denk voordat je begint goed na over de basis waarop je je kerstdorp gaat bouwen. Waar ga je jouw dorp neerzetten, wat is het thema, wat komt er op de achtergrond en wil je dat de ondergrond waar op je gaat bouwen direct zichtbaar is? 

Voordat je begint met het maken van een basis, is het belangrijk om na te denken wat het thema van je kerstdorp gaat worden. Ga je voor een eigen Efteling-spookjesbos, een zoals een winterdierentuin, gezellige kerststad met kraampjes en attracties of een wintersportgebied met skilift en gezellige huisjes. In ons inspiratieblog vind je nog meer leuke ideeën.

Denk van te voren  ook goed na over hoe groot je kerstdorp gaat worden, je kunt groots te werk gaan, bijvoorbeeld op de grond, een tafel of een kast. Óf juist kleiner: bijvoorbeeld op een boomschijf, op een dienblad, op een boomstronk of in een glazen fles, stolp of lichtbol. 

In onze winkel vind je diverse mooie basissen voor je kerstdorp: zo zijn er ‘kant en klare’ bodems, maar ook heel veel mooie alternatieve opties! Ga je liever zelf creatief aan de slag met een ondergrond of achtergrond? Deze vormbare sheets kunnen je daarbij helpen.

2. Begin te bouwen!
Indien je verlichting en bewegende elementen in je kerstdorp wil verwerken is het slim dit als eerste te doen en in je basis alle kabeltjes netjes weg te werken. Zodra er een (grove) basis ligt kun je beginnen met het plaatsen van huisjes en figuren. Veel mensen vinden het prettig om van groot naar klein te werken. Om je kerstdorp meer diepte en dimensie te geven kun je er ook voor kiezen om met verschillende hoogtes te werken, dat geeft een mooi effect!Tip: bij het neerzetten van de poppetjes kun je kijken naar de kleur van het ‘pootje’ waar het poppetje op staat. Deze kun je laten matchen met de ondergrond door het juiste poppetje bij de kleur van de ondergrond te kiezen of door bijvoorbeeld zelf het pootje de kleur van de ondergrond te verven.

3.  Geef je kerstdorp een persoonlijke touch
Om jouw kerstdorp een persoonlijke touch te geven kun je met behulp van de figuurtjes allemaal leuke mini-verhaaltjes bedenken en in je kerstdorp tot leven laten komen. Zorg dat de figuurtjes ‘iets beleven’ of ‘aan het doen zijn’ en bouw op die manier een beetje humor in. Zo blijft het dorp lang leuk om naar te kijken en word je er zelf ook nog vrolijk van!

Je kunt je kerstdorp ook een persoonlijke touch geven door creatief gebruik te maken van items en deze op een vernieuwende manier te gebruiken; ooit uitgegleden op de schaatsbaan bijvoorbeeld? Leg één figuurtje plat op het ijs en voilà!

4. Zet de puntjes op de i
Je kerstdorp heeft nu al aardig vorm gekregen, tijd om de puntjes op de i te zetten. Tip: voordat je aan deze stap begint; bekijk je kerstdorp eerst eens van een afstandje. Wellicht zie je dan nog iets wat je graag wil veranderen. Als je zover bent kun je beginnen met de afwerking.

Als je nog ergens iets mist, of ziet wat je niet zou moeten zien, kun je dit mooi afwerken met bijvoorbeeld een accessoire zoals een boompje of figuurtje, of door het te bedekken met een laagje nepsneeuw of mos. Wil je juist ergens de aandacht op vestigen: zet het dan in de spotlights! We verkopen spotjes in verschillende kleuren; geel is warm en gezellig, blauw maakt je scène extra mysterieus. Tip: als je een blauw spotje bij een rivier gebruikt ziet het water er nog realistischer uit!

5. Geniet van je kerstdorp
Je bent klaar! Nu is het tijd om van je kerstdorp en de feestdagen te genieten.

Meer inspiratie nodig?

Bekijk dan ook eens ons kersdorpen-inspiratie blog! Of bezoek onze kerstshow, daar staan prachtige kerstdorpen op je te wachten én kun je ons ruime assortiment aan kerstdorp-items met eigen ogen bekijken. Bovendien zijn er elke dag enthousiaste werknemers aan het werk die je graag tips geven en met je meedenken!

Begint het nú al te kriebelen? Neem dan alvast een kijkje in onze webshop.

Fan van kerstdorpen?

Dan introduceren we je graag aan de Leurs Lemax Club! In deze club worden ook heel veel leuke en handige tips en ideeën uitgewisseld onder mede-enthousiastelingen. Ook kun je als lid van de Leurs Lemax Club ieder jaar meedoen aan toffe winacties! Bovendien geven we je een kijkje achter de schermen op onze kerstafdeling en ben jij als eerste op de hoogte van tips, weetjes en de nieuwste collecties!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstboom eruit...en nu?

Wellicht ken je het gevoel...

Lees meer...
5x tips om vuurwerkstress bij je huisdieren te verminderen

Veel huisdiereigenaren kennen het probleem: je huisdieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Vooral honden en katten zijn vaak zeer angstig voor het geknetter en de harde knallen buiten, maar ook vogels en knaagdieren ervaren vaak stress tijdens de jaarwisseling. 

...Lees meer...
9 x de beste last-minute cadeautips

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor onder de boom deze kerst? Wellicht voor die ene persoon die ''alles al heeft'', die ''niets weet om te vragen'', die ''niks wilt'' of iemand die wel een extra cadeau verdient deze kerst. Wij hebben onze beste cadeautips voor je op een rij gezet: 

...Lees meer...
Tip voor op de winterbarbecue | recept

Tip voor op de winterbarbecue!

...Lees meer...